http://zixthgrade.edublogs.org/2009/03/24/this-week-in-zixth-grade-16/ |
Există priviri ale păsărilor, ale animalelor sălbatice, care ascund în spatele oglindirii irisului lor o căldură pe care noi oamenii, în grabă, o numim umană. Poate mai nimerit ar fi fost să-i spunem supraumană; asta din cauză că nu pricepem, oricare ar fi ipotezele, ele se dovedesc a fi concluzii nedemonstrabile -deci peste puterile noastre şi putem să mai subliniem că este supraumană, pentru că uitând mitologia, ancestralitatea, noi facem din neînţelegere un deziderat sălbatic, distrugător, asta ne plasează mai jos în privinţa naturii şi a locuitorilor ei.
În cazul bufniţei, această privire scrutătoare se numeşte glaukopidis, şi este privirea Atenei, pe care Homer o întrebuinţează ori de câte ori trebuie ca ocheanul divin să protejeze. La sfârşitul cântul II din Odiseea, "Minerva este cu ochi strălucitori", care văd prin noapte încotro merge corabia. Cultul lui Homer pentru ochii Atenei, fac ca glaukopidis, care înseamnă în traducere "cu ochi de cucuvea" să fie printre primele metafore cu caracter divin.
hmmm!
RăspundețiȘtergereincitant si epifanic aproape...
reuşesc uneori să pătrund, dar nu trebuie să laud, căci răbdarea zeilor are nişte limite atât de strâmte, încât nici penele de înger (dacă există) nu trec.
RăspundețiȘtergereP.S. mulţumesc pentru "epifanic", aşa, aproape cum poate să fie. :)