"Staţi, fetelor. De ce fugiţi din faţa
Bărbatului? Vă-nchipuiţi că este
Vreun duşman? Dar nu-i acesta omul
De care să ne temem ..."Homer, Odiseea, Cântecul VI, 271-274
Limbajul homeric este hermeneutic chiar şi în traducere, traducerea lui George Murnu nu ascunde multe înţelesuri, cu notele lui Adrian Pârvulescu, cu puţină istorie şi mitologie, se poate treiera, cerne, culege ceea ce nu numai că merită -căci toată Odiseea pare un diamant neşlefuit, dar atacă o realitate a unei epoci prezente şi uituce.
Feminism - Fetişism - Fixism
Am avut "impresia că mă mir" trecând podul, frigul ţeapăn revenise, lumea dispăruse în după-masa unei zile de luni, maşini înghesuite spre semafor aglomerau trecerea peste canal, lumina zilei dădea semne că vrea să dispară. Pe stâlpul ce sprijină balustrada de beton a podului am citit feminism. Am citit scris cu majuscule, accentuat parcă în vremea când fusese scris, acum acest scris-mesaj devine erodat. Scrisul pare compus, de parcă la fiecare trecere de o sută, de o hecatombă feminină, una se desprinde din fluxul uman şi pentru o clipă, când timpul se opreşte, mai rectifică o literă, o face cu o culoare pe care o are la îndemână poate, cu roşu al rujului de buze - aşa îmi place să cred asta.
Am avut atunci gândul că dorinţa trebuie fixată, emancipată, întocmai ca acei fagi imenşi pe care pădurea ce înconjoară satele de munte, îi păzeşte în ceea ce ei sunt stele vii de lemn ale unor declaraţii de dragoste, a unor simboluri specifice, a unor treziri. Treziri pentru că scrijelitul în scoarţa fagului se face la un metru înălţime, poate puţin mai mult, dar anii care trec ridică mesajul, astfel încât îl văd din ce în ce mai mulţi trecători, adevărat, cei din partea locului, şi astfel se trezesc o clipă.
O clipă m-am trezit şi eu, citind feminism, cercetând cu ochii scrisul, i-am dat câţiva ani buni, aşa ca un arheolog începător şi mi-am închipuit, în trezirea mea, cum ea, femeia care l-a scris, vine cel puţin o dată pe an să-i vadă starea, să-i vadă viaţa, fixând asta într-un fetişism personal.
O clipă am crezut că greşesc, dar numai gândul crimei, căci numai Dostoievski putea să mă înveţe lucru acesta, a gândului de a te întoarce acolo unde ai ascuns cel puţin arma sau furtul, ca să nu scriu de locul comiterii, mi-a acoperit greşeala.
Ideea de feminism elaborată de Homer este cea adevărată, minţi sclipitoare ca Simone de Beauvoir şi Virginia Woolf au reluat ideea în scris, au acoperit cu gândurile lor pagini minunate în care femeia urcă pe piedestal alături de bărbat; urcă cu dorinţă, nu cu remuşcare.
Empowerment :)
RăspundețiȘtergereşi "treieră" de asemenea :)
RăspundețiȘtergereCica Talmudul evreiesc se termină, spunând:
RăspundețiȘtergere"Femeia a ieşit din coasta Bărbatului.
Nu din picioarele lui, pentru a-i fi preş,
Nici din capul lui, pentru a-i fi superioară...
Ci din coasta lui,
Pentru a-i fi egală....
... Chiar de sub braţul lui,
pentru a fi protejată ...
… şi de lângă inima lui,
pentru a fi iubită..."
Nu vad de ce barbatul se naste pe piedestal si femeia trebuie sa faca eforturi ca sa urce langa el. e ca si cum ai lupta pentru o promovare unde se folosesc tot felul de tehnici. dar intai de ce ?
Karma
Am scris foarte personal pentru că sunt bărbat. Am scris de piedestalul bărbatului, atenţie!
RăspundețiȘtergereFemeia are piedestalul ei, memoria colectivă a bărbatului cântă femeia în toate felurile şi cântă minunat, pe lângă asta "femeia" îi este şi mamă - bărbatului.
Ce văd eu în jurul meu?
Văd cum femei doresc să urce pe piedestalul bărbatului. Am scris de dorinţă la modul în care iubeşte femeia şi nu să o alunge, pe ea, dorinţă.
Deja mă întind cam mult! :)
Adica femeia prin feminism intentioneazasa se urce cu tot cu piedestalul ei pe piedestalul barbatului :)
RăspundețiȘtergereScria undeva ca yang nu va fi invins tot de yang, ci de yin...
Idealul meu ara arata cam asa: "Nu merge în spatele meu, s-ar putea să nu conduc. Nu merge în faţa mea, s-ar putea să nu te urmez. Mergi lângă mine şi fii prietenul meu." Albert Camus
Karma
Adică, se pare că asta este ideea.
RăspundețiȘtergereYang, Yin, tot una, se petrec, se nasc, una, unul, din celălalt, eu nu ader la ideea că alb este Yang şi negru este Yin, sau invers şi cine învinge pe cine, pentru mine rămâne un mister. :)
Camus se referea la om, când a scris ceea ce ai citat, prietenia dintre bărbat şi femeie se termină printr-o căsătorie, atunci s-a dus totul naibii din ceea ce a fost înainte.
Adam şi Eva au fost prieteni, după cele întâmplate; încă fiecare caută o scuză pentru cele viitoare.
:)
Eu nu ader la ideea ca negru inseamna rau si alb inseamna bine. Poate "invinge" nu era bine plasat in context. Daca luptele ar fi in scopuri de echilibrare (daca certurile ar fi constructive...) ar trebui sa se incheie in armonie. Atunci yin-ul ar balansa yang-ul. De fapt asta ceri cand aduci femeia langa barbat fara remuscare.
RăspundețiȘtergereBarbatii si femeile ar trebui sa fie inainte de orice oameni, iar atunci casatoria ar insemna o perpetuare a prieteniei.
Adam si Eva eventual au invatat sa fie prieteni, dar nu e sigur :)
Karma
Păi nu aderăm, dar se-ntâmplă ca alţii să nu fie de acord cu asta. Cele mai multe familii au banii separaţi, cei câştigaţi de bărbat în portofelul bărbatului şi idem, cei câştigaţi de femeie la fel etc.
RăspundețiȘtergereCe cer eu? Mai multă cunoaştere...
:)
Poate ca nu se face o primavara cu o floare, dar desigur floarea aceia trebuie sa insemne ceva. cam ca un barbat care cere cunoastere femeilor carora le-a fost interzisa cunoasterea de catre generatii de barbati. esti un fel de prima floare de primavara tu. deci a venit primavara cu toate ca e sub 0, dar tot mai e nevoie de rabdare si de senzatia aia la care ii spune incredere.
RăspundețiȘtergereKarma
ps: separatismele astea in familii sint urmari ale unei proaspete emancipari. mamicile nefericite si-au invatat fetitele sa fie cum ele nu au fost in speranta ca asta e drumul spre fericire.