sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Presimţirea unui sindrom



citat

     Trimitere la limfogranulomatoză, "buba climaxului". O boală virală originară din Etiopia.
"Nu degeaba ni se spune etiopieni împuţiţi", şuieră un mercenar etiopian, în timp ce-l sodomizează pe Faraon, veninos ca o cobră regală. Vechile papirusuri egiptene vorbesc mereu despre etiopienii ăştia-mpuţiţi.

     A-nceput la Addis-Abbeba, ca Lambada, dar aste sînt vremurile moderne, O singură Lume. Acum bubele climaxului se ivesc la Shanghai şi în Esmeralda, la New Oreans şi la Helsinki, în Seattle şi-n Capetown. Dar inima trage spre casă şi boala vădeşte o predilecţie deosebită pentru negri, este în fapt copilul bălan al albilor stăpînitori. Dar se zice că maeştrii voodoo din Mau Mau pregătesc una meseriaşă, cu transmitere sexuală, pentru omul alb. Nu c-ar fi imuni caucazienii: cinci marinari britanici au contractat boala în Zanzibar. Şi în Dead Coon, Arkansas ("ţărâna cea mai neagră, oameni cei albi din SUA - negroteiule, nu lăsa apusul să te prindă pe-aici"), procurorul criminalist s-a ales cu buba, la provă şi la pupa. Cînd maladia sa interesantă a ieşit la iveală, un comitet de gărzi cetăţeneşti format din vecini l-a pus pe foc, cu mii de scuze, în toaletele Curţii.
"Hai, Clem, gîndeşte-te la tine ca la o vacă bolnavă de febră aftoasă." "Sau la o găină ciumată."
"Nu vă-nghesuiţi băieţi. Intestinele pot exploda de la flăcări."

William Buroughs, Prînzul dezgolit, ed. Paralela 45, 2006, pag. 114-115

7 comentarii:

  1. ce chiar sunt imputiti? :) desi cei de culoare cum inteleg sin spusele unor oameni au un miros specific. eu nu l-am simtit inca niciodata, poate eram racit)

    RăspundețiȘtergere
  2. @Pandhora
    groaznic este că romanul a fost scris acum şaizeci de ani şi SIDA a apărut acum treizeci şi un pic de ani.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @El Desdichado
    şi eu am citit la fel, aşa talent mai rar, toată cartea parcurge un galop, se mai odihneşte puţin şi iar fuge, cartea aşa cum este scrisă, este o fiinţă umană ce tocmai a evadat dintr-o închisoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. @editorcassh
    autorul nu este rasist deloc, ba chiar are o problemă cu "arienii caucazieni", dar pentru a ajunge la ei, trebuie să suporte comparaţiile anterioare, un exemplu off-topic, ar putea fi "animalul din om" sau "animalul de om"; că oamenii sunt animale, toată lumea ştie, dar nu o suportă. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. de "Limfocita mea T" din poză, nici un cuvânt, nimic?
    o lăsăm singură?

    :)

    http://www.journaldunet.com/science/biologie/dossiers/07/immunite/2.shtml

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc