luni, 17 ianuarie 2011

Alt proces (ii)


continuu ceea ce la postarea
http://scorchfield.blogspot.com/2011/01/alt-proces.html
am început, totuşi din anumite motive ce ţin de persoana mea, pot scrie că nu am copiat totul şi că voi continua... cu copiatul!

________________________________________________

De Grazia: Domule Ginsberg, aţi citit cartea intitulată Prînzul dezgolit de William Burroughs?

Allen Ginsberg: Da.

Întrebare: De multe ori?

Răspuns: Da, de cîteva ori.


Întrebare: Îmi puteţi menţiona, în faţa Curţii, cîteva exemple sau ilustrări ale unor idei care au importanţă socială şi pe care le vedeţi exprimate în această carte?


Răspuns: Da. Există în ea un număr de idei care au importanţă socială; şi toate sînt legate  între ele în prezentarea cărţii. Una dintre ele este o teorie a dependenţei de drog sau o teorie a dependenţei de heroină aplicată ca model pentru dependenţa de multe alte lucruri în afară de droguri. Este fenomenul  la care se face referire, în carte, cu termenul  "Algebra nevoii", şi celelalte dependenţe care sînt tratate într-o manieră impresionantă - dependenţa de homosexualitate, care e considerată de Burroughs tot un fel de dependenţă; şi, pe o scară mai largă, ceea ce el concepe drept dependenţa Statelor Unite faţă de bunuri şi posesiuni materialiste. Dependenţa de bani este menţionată în carte de mai multe ori; şi, în primul rând, dependenţa de putere sau dependenţa de controlul altor oameni prin puterea asupra lor. Astfel, de-a lungul cărţii există imagini frapante ale unor oameni a căror obsesie de a avea controlul asupra minţilor, inimilor şi sufletelor altor oameni.
Chiar la începutul cărţii această teorie foarte generoasă a dependenţei, "Algebra nevoii", este menţionată în "Introducere", de la pag. v la xvi; ea este amintită din nou la paginile 21 şi 168 din carte.


Întrebare: Înainte de a face aceste trimiteri la paginile din carte în care este menţionată "Algebra nevoii", v-aţi referit la Burroughs afirmînd că această carte tratează problema indivizilor asupra altor indivizi, al instituţiilor asupra indivizilor. Aveţi în vedere o limitare a trimiterii - cum cred că aţi spus - la domeniul spiritual?


Răspuns: Ar fi vorba despre controlul politic.

_______________________________________________


se continuă....

William Burroughs, Prînzul dezgolit, prefaţă, note şi traducere de Sorin Gherghuţ, ed. Paralela 45, 2006, pag. 38-39
photo by:
http://www.vlib.us/beats/burroughsginsberg.html

2 comentarii:

mesajele anonime nu se citesc