vineri, 7 ianuarie 2011

Despre contabilitate


     Luca Pacioli, un franciscan simpatic, prieten cu Leornado Da Vinci, a revoluţionat contabilitatea, ştiinţa celor care află cât ai făcut, cât ai dat şi cât mai ai de dat, dacă ţi-a rămas ceva bucură-te. Vorba aceea să dai "Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!". Acestui franciscan simpatic, precum am scris, i se atribuie faptul că a iniţiat "contabilitatea în dublă partidă", a nu se confunda cu "contabilitatea dublă", care ne bagă la bau-bau. Dubla partidă prevede trecerea unui număr ce reprezintă realizarea unui încasări, sau a unei plăţi în două conturi distincte şi pe două coloane separate, numite activ şi pasiv.

     În planul de conturi contabile din prezent, avem denumiri şi numere ataşate la aceste denumiri. Nu ştiu dacă s-a vrut sau nu, dar contul "666" reprezintă Cheltuieli privind dobânzile şi este cont de activ. Contul de bancă "512" este şi el un cont de activ, care alimentează contul "666", scăzând astfel lichiditatea contului de bancă. Când contul de bancă este golit de "666" înseamnă sfârşitul.

     Sfârşitul lumii vine atunci când toate sumele din dobânzi vor fi mai mari ca sumele existente în conturile datornicilor.

_________________________________________
pictura aparţine lui Alfred Jarry, cel cu UBU

2 comentarii:

  1. În ceea ce am scris, totul este adevărat; un economist ar face mai multă lumină. În schimb alăturarea lor, a acestor fapte descrise mai sus şi mai ales 6-le "infinit" de pe finanţistul lui Jarry face tot jocul.
    Conturile există şi sunt adevărate!
    :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc