http://www.fineart-china.com/htmlimg/image-29078.html |
Motivul de la care a pornit Salvator Rosa cînd a realizat tabloul ce-l reprezintă pe Democrit şi Protagoras este inspirat dintr-o relatare a lui Aulus Gellius.
« Protagoras ar fi fost în tinereţe "ahtofori", adică un fel de hamal. Într-o zi, el venea din satul vecin la Abdera, unde locuia, ducînd în spinare un greu maldăr de bucăţi de lemn, legate cu o legătură foarte scurtă. Atunci, întîmplător, Democrit, cetăţean al aceluiaşi oraş, un înţelept pe care virtutea şi filosofia îl pun înaintea altora, ieşind din oraş îl văzu mergînd cu uşurinţă sub această greutate. El se apropie, examinînd legătura şi aşezarea foarte pricepută a bucăţilor de lemn şi îl rugă să se oprească puţin. Ceea ce Protagoras a făcut, iar Democrit observă din nou că bucăţile de lemn adunate laolaltă, şi strînse foarte scurt, sînt ţinute în echilibru printr-un procedeu geometric, şi îl întrebă cine a întocmit astfel lemnele. Iar cum acesta răspunse că au fost aranjate de către el, îl rugă să desfacă bucăţile şi să le lege din nou. Iar după ce acesta le-a desfăcut şi le-a legat din nou la fel, atunci Democrit, uimit de priceperea şi de îndemînarea acestui om fără carte, zise: "Tinere, ai aptitudini. Sînt lucruri mai mari şi mai bune, pe care le poţi face cu mine."
L-a luat deci îndată cu sine, l-a dus la el, i-a dat tot ce-i trebuia, l-a învăţat filosofia, făcîndu-l ceea ce a fost apoi. »
Figuri ilustre ale antichităţii, colectiv, parte scrisă de Aurelian Tache, ed. Tineretului, 1967, pag.150-151
Toate acestea vin în favoarea ideii în care textul este legătura de lemne, şi aici scriu de textul unei compuneri, al unei lucrări sau povestiri care trebuie să aibă echilibru. Poate că mulţi nu văd în asta un principiu, fireşte, natura împarte cum vrea ea echilibrul, pentru că mersul lor, gestica şi mimica, condusul maşinii (dacă fac asta) nu are de-a face deloc cu cele expuse mai sus, atunci şi viaţa lor devine grea, târâită, asta numai din cauza dorinţei lor de-a crede că echilibrul fizic nu are legătură cu mediul artistic; cei care reuşesc şi aşa sunt titani.
Asta ma duce cu gandul la des intalnita zicere "Saracul, el duce tot greul" cand se refera la regizor, sef de santier, inginer agronom etc, uitandu-se ca ce pare haos afara in interior este perfect echilibrat.
RăspundețiȘtergereŞi cât de greu realizabil Liviu, să ajungi (să ajung) să poţi (pot) fi în echilibru! :)
RăspundețiȘtergere