“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
vineri, 2 iulie 2010
Cinismul matematicii şi al filosofiei
Matematicianul rus Grigory Perelman a refuzat un premiu de 1.000.000 de $, după cum el însuşi a declarat că a participat doar la rezolvarea conjecturii Poincare
http://www.nytimes.com/2010/07/02/science/02math.html?src=me&ref=science
http://news.yahoo.com/s/ap/20100701/ap_on_sc/eu_sci_russia_math_genius
Asta mi-a adus aminte de vizita neaşteptată pe care Alexandru cel Mare, fiul lui Filip al II-lea, i-a făcut-o lui Diogene din Sinope şi dorind să-l răsplătească pentru serviciile pe care le aduce filosofiei, zi de zi, i-a spus că-i îndeplineşte orice dorinţă, una să fie.
Diogene era tolănit la umbra măslinilor dintr-o livadă ce o primise ca moştenire sau aşa ceva. De jos, uitându-se cam chiorâş la marele Alexandru şi la suita sa îi răspunse:
"-Dă-te din soarele meu!"
Dorinţă neaşteptată pentru cei de faţă şi în acelaşi timp fiind repede înţeleasă prin dreptul lui de-a fi lăsat în pace. Să nu uităm că Alexandru era elevul lui Aristotel.
Photo:
http://www.nytimes.com/2006/08/15/science/15math.html?_r=1
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
mesajele anonime nu se citesc