vineri, 25 noiembrie 2011

7 bărbați frustrați + 1 bănuitor

Center of Attention: Photo by Leonard McCombe, 1956

Actress Kim Novak draws the eyes of an entire dining car's male population as she eases into her seat for a meal on the New York-bound 20th Century Limited. Lust was never crystallized so perfectly as in this Leonard McCombe photo, perhaps the best LIFE ever published showing the power a sexy young woman can have over middle-aged men.
Toate temerile sexuale înfiripate de Albă ca Zăpada i-au transformat pe cei șapte uriași, în șapte pitici; autorii poveștii, Frații Grimm au transmis mesajul, ori se știe că aveau probleme cu realitatea și asta nu din cauza basmelor compuse, ci a inadaptării funcționale într-o lume terorizată de sexualitate. Ceea ce mai târziu, artiști geniali precum Klimt, apoi Picasso, au pictat sexualitatea, fiecare în originalitatea sa, ca fiind măsura prin care bărbatul mai poate.


În fotografia de mai sus, ultimul personaj, al optulea, cel mai neutru; este prințul. Știe, nu mai este nevoie, la andropauză, absența hormonului îl travestește în înțelept, este normal așa, după ce i s-au evaporat toate bijuteriile, miza pe care o pune pe masă face ca loteria virtuții să cadă tot timpul în favoarea lui. Ce păcat, miza este atât de mică, încât nu creează neliniște, ci doar nepăsare.


Povestea este inversă acum. Albă ca Zăpada se așează la masă, este singură, mariajul său prost nu este din cauza piticilor, măcar de-o uitau în sicriul de diamant. În schimb piticii n-au uitat-o, fuga ei pe calul alb al prințului i-a lăsat cu buzele umflate; mai bine moartă, dar a mea, străbate un gând necrofilic mințile lor.


Toți acești 7 bărbați sunt frustrați, semnele ce-i trădează îi apucă de mâini, de ochi, de gât, de privire, este îndeajuns să pui mâna și să ascunzi partea de fotografie cu Kim Novak și privindu-i știi sigur că se uită la o femeie. Fiecare dintre ei visează, își închipuie cum ar fi; ar fi ce?!


Ar fi să fie, ar fi cum niciodată n-au visat și asta îi face fericiți; pe unii dintre ei. În corpul lor se pun în mișcare endorfinele, care la rândul lor vor provoca alți hormoni, lanțul se va sparge numai atunci când cauza va dispărea.


Unii dintre ei vor merge acasă fericiți, nevestele lor vor fi poate fericite din cauza asta, alții poate vor fi nervoși, poate chiar singuri, vor scrie într-un carnețel un singur cuvânt. A doua zi se vor uita la ceas, vor aștepta ora după-amiezii ca să fugă din nou acolo unde au văzut-o, poate revine, poate poate!


Toți cei 7 se pot numi după numele piticilor, este doar o chestiune de imaginație, mai departe, în caracterul compus se poate merge mai departe, se poate să-i descriem așa cum piticii fraților Grimm au îmbătrânit în final, au venit la oraș și-au luat masa; prințul i-a invitat.


În final trebuie să amintesc că actrița Kim Novak și-a egalat frumusețea prin talent, prin stilul său original de-a juca, continuatoarea sa a fost Bo Derek, o altă blondă ce contrazice statistica.

9 comentarii:

  1. trebuie sa recunosc ca m-a amuzat aceasta "interpretare". astfel de scene trimit cu gindul la:
    1. emanciparea femeii - permisiunea de a servi masa intr-un spatiu public. totusi agresiunea masculina este prezenta, dar nu in forma ei directa. fiecare inghititura...produce dureri in stomac
    2. barbati singuratici. unde sunt partenerele lor?
    3. compozitie artificiala. regizorul a vrut sa vorbeasca despre unele probeleme sexuale ale occidentului si atunci a recurs la aceasta modalitate: foarte multi barbati ligavi si doar o femeie. ceea ce nu corespunde realitatii sec XX sau XXI.
    4. este un film cu barbara streisand si cu un profesor de matematica - el o iubeste platonic pentru ca ea "intelege atit de bine psihologia umana" si vrea ca relatia lor sa dainuie in absenta "coruptiei sexuale". ar fi un fel de relatie onesta intre un barbat si o femeie daca sunt eliminate "favorurile" sexuale. adica un fel de "androgin mental"

    RăspundețiȘtergere
  2. ce poveste in poveste :)
    suntem mereu in alerta...suntem facuti sa fim mereu in alerta...barbatii mai mult decat femeile...si tu ai subliniat foarte clar de ce :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Barbra Streisand și Jeff Bridges joacă în filmul ”The mirror have two faces” (http://www.imdb.com/title/tt0117057/), o comedie despre viața de cuplu a celor ce îmbătrânesc neștiind că dragostea carnală face parte din viața omului, la fel cum face parte și matematica, sau psihologia, în cazul de față.

    Ceea ce corespunde totuși secolului trecut este faptul că femeile frumoase erau totuși dorite de foarte mulți bărbați, un exemplu feminin este actrița Rita Hayworth în personajul Gilda (din filmul cu același nume) a cărei fotografie umplea cabinele avioanelor de luptă americane ce zburau deasupra câmpurilor de luptă din al II-lea Război Mondial.

    Bărbații, chiar și cu partenerele lor, sunt tot singuri (de fapt)în fața femeilor foarte frumoase și dacă în această fotografie apăreau și partenerele lor, atunci șocul era mult mai puternic -este mai bine așa!

    RăspundețiȘtergere
  4. pandhora
    Linkul spre filmul despre Frații Grimm arată de fapt că basmele cele mai bune ascund cele mai mari frustrări și cu cât groapa este mai adâncă cu atât basmul este mai bun.
    Acum eu m-am referit doar la frustrarea sexuală, nu că n-ar exista și altele, dar asta mi-a venit văzând fotografia. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.humanitas.ro/humanitas/povesti-corecte-politic-de-adormit-copiii-1

    îmi aminteşti de savuroasa carte de mai sus, cu postarea asta

    RăspundețiȘtergere
  6. Sigur Eva, încorporarea basmelor în descrierea contemporană a lumii ne fac pe noi cei adulți să vedem lumea reală ca fiind poate la fel de crudă (și rea și naivă sau necoaptă) ca lumea basmului.

    Cum de fiecare dată în spatele mitului, a ritului sau a basmului se ascunde ceva, cel ce reușește să imortalizeze asta, ca această fotografie, face ca efectul să fie mult mai profund și îi lasă pe alții să povestească, adică pe unii cruzi ca mine. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. tocmai ce mi-am conturat o idee, o dorinta si hop regasesc la tine "ceva"
    nimic nu este intamplator as zice :)

    RăspundețiȘtergere
  8. as putea zice ca in subsidiar ai vrut sa ne spui altceva, asa cum faci cu fiecare scriere a ta.

    adica as putea zice ca devii expert in scrierea dilematica.

    printre altele, poza asta sugereaza un fel de lupta surda intre miscarea feminista si cea a barbatilor. o femeie care tine piept la 8 barbati. nu pentru ca le-ar lipsi ceea ce sugerezi tu ci pentru ca lumea s-a schimbat.

    din acest punct de vedere filmul cu barbara streisand mi se pare mult mai bun pentru ca trimite in treacat la unele probleme "false" ale cuplului pe care le-ai mentionat si tu, dar propune o solutie. nu stiu daca ai remarcat pe strada cupluri foarte ciudate: el foarte slab si ea foarte grasa sau amindoi cu trasaturi colturoase si, totusi in ciuda aspectului fizic, amindoi emana bucurie, pace, intelegere.acei oameni comunica. si vezi si oameni foarte frumosi, ingrijiti dar tristi si necomunicativi.
    deci, chestiunea cu frumusetea cade.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc