joi, 2 septembrie 2010

Amintiri de legende


15 august an curent

Soarele n-a apus, dar vârfurile munţilor Pelion i-au provocat umbra. Insula în schimb a rămas în soare. De pe plaja Paltsi, doar un triunghi a rămas în lumină. Vis-a-vis, într-un golf, nişte stânci, galbene în acest apus, par că plutesc spre insulă, spre Skiathos.
Îm lipsa soarelui s-a instalat umbra şi frunza de măslin se întoarce. Leandrii devin mai veseli. Florile lor care au văzut soarele atâta timp au deja bulbii negrii; prin asta nu par resemnate. În jurul lor, fraţi şi surori, aceiaşi, aceleaşi; încep o nouă sarabandă, petrecându-le pe ceilalţi, pe celelalte.
În noaptea care va veni vom auzi din nou bocăniturile centarurilor, căutările, strămutările, până când vor fura din nou fecioarele lapiţilor, a tinerilor thesalieni.
Suntem de fapt în Thesalia, acolo unde caii erau mai dibaci ca oamenii.
Suntem în Pelion, în munţii unde a avut loc căsătoria aceea de legendă, în care Peleu a luat-o de nevastă pe Thetis, - Zeiţa cu picioarele de argint - . Nuntă la care zeii au dănţuit până când au uitat de ei. Au uitat cât sunt de frumoşi, sau de urâţi până când zeiţa discordiei, Eris, le-a arătat Mărul de Aur.


Să continui?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc