“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
sâmbătă, 11 septembrie 2010
Cult
citat
“Oamenii au chef să ia tot, să fure tot, să mănânce tot, să manipuleze tot.
A vedea, a descifra, a învăţa nu îi afectează. Singurul afect masiv e acela al manipulării. Organizatorii (şi artiştii şi intelectualii) sunt înspăimântaţi de această veleitate incontrolabilă, pentru că ei nu iau în calcul decât învăţarea maselor cu spectacolul culturii. Ei nu iau niciodată în calcul această fascinaţie activă, distrugătoare, răspuns brutal şi original la darul unei culturi incomprehensibile, atracţie care are toate trăsăturile unei efracţii şi ale violării unui sanctuar.”
Jean Baudrillard, Simulări şi Simulacre, Ed. Idea Design & Print, Cluj, 2008, Pag. 53 mijloc.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Utopiile cu iz ipocrit ale lui Baudrillard..
RăspundețiȘtergereSigur ştim ce este utopie?
RăspundețiȘtergereS-a dovedit că Republica lui Platon a fost o utopie şi Morus a scris ceva, chiar şi Jules Verne. Unii au confundat 1984 al lui Orwell cu o utopie, dar era distopie.
De ce crezi tu că Baudrillard îţi dă o alternativă favorabilă lui sau ţie?
Unde este utopia lui? :)
"Organizatorii (şi artiştii şi intelectualii) sunt înspăimântaţi de această veleitate incontrolabilă, pentru că ei nu iau în calcul decât învăţarea maselor cu spectacolul culturii."
RăspundețiȘtergerePe cine vrea sa pacaleasca? De ce trage o linie si imparte?
ce descrie el aici e o utopie.
"organizatorii" si "spectatorii" iau in calcul violul in acelasi fel.
"Spectacolul culturii" e tot un viol. Toata lumea violeaza pe toata lumea, which is good
Sunt obosit, anonimatul tău mă oboseşte, nu simt nici-o resurecţie, măcar intelectuală citindu-ţi comentariile.
RăspundețiȘtergereToată lumea împarte, de la Adam şi Eva lumea este împărţită, de la Cain şi Abel; de ăştia ai auzit, de Oannes, de Prometeu, de Huangdi, de Muai este mai complicat, dar în general toţi au împărţit lumea: banul în final este cel care împarte cel mai bine lumea şi nu omul.
Pentru a înţelege mai bine perioada anilor 68 din Franţa, ani în care s-au scris cele mai ardente eseuri îţi recomand un film : "The Dreamers" a lui Bertolucci, dă bine la vârsta ta, poate te mai calmează :)
P.S. Pe viitor la Anonim nu mai răspund, dar numai dacă eşti vulgar te şterg, în rest te las "atârnat de blog", cum îmi scria şi mie cineva.
Oboseala si lamentarile nu fac decat sa contureze mentalitatea de sclav, iar instinctul de turma - "toata lumea imparte" constituie
RăspundețiȘtergereun element esential in desavarsirea acesteia.
@Scorchfield: nu am spirit detectivistic desi recent l-am citit pe Sepulveda. Mesajul e cu dublu destinatar. Anonimul e katy care acum e sorana. In fiecare zi alt nume: "caderea mastii in masca". Si sper ca ne-am lamurit.
RăspundețiȘtergere@Ioana Dunea
RăspundețiȘtergereTe-am înţeles, dar acest Anonim mă bântuie de mult timp, de pe vremea când n-am dorit să mă expun pe internet atât de circular precum acum. Nici măcar acum, nu ştie ce "pasăre" este.
Oricum un mic corporatism împărţit între birouri are în el "mentalitatea de sclav", nu ezită să şi-o afişeze, suferă la ideea că liber-cugetătorii sunt atât de liberi, când el al dori ca mâine lumea să dispară şi să o refacă el ca cel puzzle cu Albă ca Zăpada primit demult şi ţinut acum pe dulap, în praf.
"Toata lumea violeaza pe toata lumea, which is good".