marți, 22 februarie 2011

Fantomas


"...Cum aşa? Baronul de Souvré, după toate luptele, după toate băile, mai poartă mască? Normal. Souvré poartă o mască de catifea neagră. Ăsta e personajul. Ăsta e secretul măreţiei lui Fantomas. Autorii epici nu-şi fac mai multe probleme cu falsurile şi datele fanteziste decât îşi făcea Homer cu geografia şi metamorfozele."
Jean Cocteau *


Noi în schimb ne facem din ce în ce mai multe probleme, probleme care apar la aflarea veştii; vestea sau ştirea cum o denumim acum poartă în imaterialitatea sa, spaima. Cum să nu-ţi fie spaimă când afli că lumea va muri de foame, de lipsa apei potabile, de cutremure, de răscoale sau revoluţii, va muri de alte veşti.

Lumea pe care o trăim nu mai este epică, asta ca să nu spunem că nu este măreaţă, turnuri care ating kilometrul ne vor contrazice imediat; este măreaţă lumea noastră, dar nu epică, scriu eu mai departe.

Lumea se schimbă atât de repede încât îşi pierde istoria, nu mai contează nimic în spate, vestea că în viitorul apropiat vor fi schimbări atât de tragice ameninţă trecutul. Cui foloseşte vestea din viitor? Asta ar veni aşa ca: vestea veştilor? Nu mai putem trăi în prezent din cauza viitorului care se rostogoleşte încoace strivind trecutul. Amară soartă a acestui prezent. Lipsa metamorfozelor.


______________________________________________
*
Jean Cocteau, Opium-Jurnalul unei dezintoxicări, Art, 2007, pag.62 jos
 imagine by:
http://www.worldofescher.com/store/P25.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc