luni, 15 noiembrie 2010

Pitagora a coborât în Infern

citat

"Acelaşi autor [Hieronymos], după cum s-a spus mai înainte, afirmă că Pitagora şi-a luat doctrinele de la preoteasa delfică Themistocleia. Hyeronimos susţine că atunci când a coborât în Hades, Pitagora a văzut sufletul lui Hesiod, legat strâns de un stâlp de aramă şi ciripind, iar sufletul lui Homer, atârnat de un copac, cu şerpi încolăciţi în jur, drept pedeapsă pentru ceea ce au spus despre zei. A mai văzut în chinuri şi pe cei care fuseseră necredincioşi soţiilor..."

Nota de comentarii  subliniază: "Coborârea în Hades, era titlul multor opere cu caracter mistic care descriau o vizită în infern presupusă ca fiind făcută de cineva viu şi care se întoarce pe pământ şi povesteşte ceea ce a văzut acolo. O astfel de scriere era atribuită lui Pitagora (adică circula sub numele lui), o alta a lui Orfeu, dacă cele două nu sunt una şi aceeaşi scriere. Din această scriere apocrifă îşi ia Hieronymos [din Rhodos] informaţiile pe care ni le relatează. Seria acestor vizite în Hades începe cu Nekyia din Cântul al XI-lea al Odissei. Pentru informaţii antice cu privire la Coborârea în Hades a orficilor, vezi Otto Kern, Orphicorum fragmenta, Berlin, 1922, pp.304-307."

din
Diogene Laertios, Despre vieţile şi doctrinele filosofilor, Polirom 1997, Iaşi, note de Aram M. Frenkian, Pitagora XIX [21], pag.270 sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc