miercuri, 17 noiembrie 2010

Menada - bacanta


Surpinsă dormind, această menadă, una dintre însoţitoarele lui Dionysos, devine una dintre cele mai frumoase reprezentări feminine ale Greciei antice.

Te poţi roti în jurul ei pentru a fi sigur că ceea ce vezi este adevărat, real, nu ideal, căci toate formele anatomice ale acestei femei dezvăluie măiestria cu care sculptau anticii greci.


Faţa acestei adormite poate fi utilizată cu succes în introducerea în hipnoză, pacienţii vor dansa mai apoi într-un cortergiu alături de sileni, satiri şi alte menade. Vor descoperi astfel conştiinţa de sine, prin asta şi înţelepciunea de-a se regăsi, de a se linişti, aplanându-se orice frustrare sau nevroză.

Priviţi cu atenţie acest chip liniştit, ochii aceia nu se mişcă, nu pâlpâie, nu tresar, pentru că în spatele lor nu se visează. Un somn fără vise dăinuie în amintirile noastre, dorinţe neconturate, lumini necontrolate.


Sculptura se află la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Atena, într-o sală mare înconjurată de busturi celebre; ai crede că împăraţi romani, filosofi, matematicieni sunt acolo pentru a o admira.

Perioada în care această sculptură a fost datată se află între anii 117 - 138 D.C., în timpul împăratului Hadrian; ani de aur ai culturii romane, dar şi greceşti totodată, într-un imperiu ce a atins apogeul păcii atunci.
Sculptorul este necunoscut, se presupune că menada doarme pe o blană de panteră.

2 comentarii:

mesajele anonime nu se citesc