luni, 31 octombrie 2011

Do something

Come on! Hit me!


Beneficiarii culturii anglo-saxone, înțeleg prin ”do something” o exclamație dinamică, de aceea procedeul lingvistic este valoros prin provocare. Latinii nu au această cultură a provocării lingvistice, asta pentru că ei înșiși sunt cei mai mari manipulatori ai verbului, totuși în acest caz, decadența este vizibilă. Latinii percep manipularea ca fiind masculină, pe când nordicii: germanii, anglo-saxonii, până la finii-ungrici, o percep finalmente feminină (vezi femeile conducătoare începând cu Freya, terminând cu Angela).


Pentru că nu am fost înțeles bine, pentru că la noii ideea de fă ceva, este risipă, țin să reamintesc că imediat după Revoluție, oameni de toate condițiile s-au perindat prin fața camerelor de luat vederi pentru a face ceva. Când domnul Mircea Dinescu a fost surprins într-o stare de relaxare totală, fiind în direct (fără ca dânsul să știe), i s-a spus tare și răspicat cam așa: ”Mircea fă ceva!”


Trebuie doar observat, și asta nu ia mult timp, când oamenii trebuie neapărat să facă ceva, ei atunci parcurg o absență. De obicei sunt bărbații; care devin catatonici în fața unei femei frumoase, a unei dezvăluiri, a unui limbaj chiar. De aceea multe filme exploatează până la durere acest fel de exprimare. Cazul de față prezintă o secvență din filmul ”Once upon a time in America”, în care femeia este pusă în situația de a-și dezvălui, datorită evenimentelor, faptul că a fost chiar inițiatoarea acestora - a evenimentelor, adică un jaf armat, tot până la durere, asupra unei bijuterii ce prelucra cu ardoare diamante.


Pentru că misiunea gangsterilor consta în găsirea diamantelor și nu în găsirea frumuseților feminine, dânșii s-au aplecat mai mult asupra felului în care vor termina cât mai repede treaba și nu în a pierde timpul cu cunoașterea mediului înconjurător. Ori tocmai personajul feminin, cea care lucra la bijuterie și care a ciripit despre tezaur se găsea acum în situația de a i se dezvălui dublura, nefiind deloc violentată.


Revenind la ”do something”, doamna dorește a domina bărbatul -aici gangsterul, cel care fie vorba între noi - nu o căuta pe ea, și a-l pune în situația de a o viola, ceea ce acesta o și face.


Filmul surprinde exact, taie chiar un univers al celor care cred că nu se poate și-l întoarce astfel dezvăluindu-i secretele, adică măruntaiele, în ceea ce vedeți chiar se poate!

15 comentarii:

  1. N-am apucat încă să văd filmul, dar ai dreptate. Doamna îl seduce. Chipul ei îl cheamă, privirea îl porvoacă, buzele întredeschise spun clar că e gata să-l primească. Indiferent de ceea ce ar formula prin cuvinte, figura şi atitudinea ei îl cheamă şi-l instigă. E un fel de "take me", apăsat şi evident pentru oricine.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :))))
    Dacă mă uit mai bine, tipa are un moment in care aproape că-l adulmecă, semn că e orientată şi spre propria-i satisfacţie, nu doar să rezolve nu'ş care problemă legată de dominaţie.
    :))))))
    S-ar putea spune că imbină utilul cu...plăcutul.

    RăspundețiȘtergere
  3. neapărat atunci trebuie să vezi filmul! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. e cu dus si intors prin prisma faptului ca vorbim despre un personaj feminin.
    femeia e tot femeie. indiferent ca vorbim despre reactiile ei intr-un film sau in viata de zi cu zi.
    e complicata si extrem de sireata.
    nu am vazut filmul, deci nu fac o afirmatie certa insa cred ca femeia doar isi etaleaza talentul de a seduce, fara ca in mintea ei sa incolteasca "dorinta".
    propria ei satisfactie consta tocmai in etalarea armelor seductiei.
    de intrigat, intriga prin icercarea de a-l lovi.

    iar eu sunt "intrigata" pentru ca nu stiu ce urmeaza dupa acea palma :)
    buna dimineata !

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună dimineața!

    Ca de fiecare dată, femeia reușește să seducă. Și aici, în acest film, salvarea o găsește tot în seducție. Numai că în fața ei este un gangster furios, și această furie filmul o explică, mai departe acesta deține puterea fizică și o va pune în aplicare, sigur că o violează, numai că în această situație judecata devine greoaie, tocmai de aceea filmul are acest balans perpetuu între violență și trăire maximă.

    De aceea acest film trebuie văzut de cel puțin două ori și dacă se poate, revăzut peste câțiva ani buni! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. bineinteles ca am sa-l vad! :)
    te anunt dupa :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, personajul feminin dă dovadă de şiretenie, e adevărat. Însă nu-i de mirare. De mii de ani, ca să supravieţuiască, femeia a fost nevoită să se folosească de seducţie ca de singura ei posibilitate de scăpare în confruntarea cu forţa şi agresivitatea masculină.
    În privinţa dorinţei, dacă este, atunci ea e pur instinctuală şi ţine de situaţie. Mai exact de cantitatea de adrenalină pe care o determină conjunctura "pe muchie de cuţit". Evident, e altceva decât dorinţa aceea cizelată social, cea născută după ce privim printre gene şi analizăm calităţile şi sex appeal-ul unui potenţial partener.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este multă adrenalină în filmul acesta, este adrenalina unei lumi, care acum moare încet; tot ceea ce se consumă prea repede duce mai repede la secarea izvorului. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Adică, ceea ce arde intens se stinge repede?
    Păi, d-aia s-au inventat recharger-ele.
    :))
    (Am glumit)

    Acum, serios vorbind, nu ştiu cum funcţionează mecanismul când e vorba de "o lume", dar ştiu sigur că atunci când avem de-a face cu o pasiune, ea te "reîncarcă".
    Iar o pasiune poate fi eternă dacă nu cumva îşi bagă dracul coada între pasionat şi obiecutul/subiectul pasiunii lui.

    RăspundețiȘtergere
  10. http://m.imdb.com/title/tt1521197
    L-am vazut aseara. Interesant.

    RăspundețiȘtergere
  11. o alta recomandare, cred , pe gustul tau :)
    eu l-am savurat in seara asta
    http://www.imdb.com/title/tt1253864/

    RăspundețiȘtergere
  12. eu știam de
    http://www.imdb.com/title/tt0314063/
    și chiar mi-a plăcut!
    Am prins și invitația ta! :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc