pentru gabi.c
La Timişoara există un bust al lui Decebal, în faţa Cercului Militar, fosta Casă a Armatei, totul în Piaţa Libertăţii. Dacă oamenii văd şi uită repede, acest bust a văzut multe, inclusiv Revoluţia din 1989, căci în faţa lui au murit oameni.
Este adevărat că lumea trece pe lângă el fără să-l privească, de aceea un tremur îl cuprinde, îl vibrează.
Întregul ansamblu este bine plasat arhitectonic, dar pus oarecum în umbră de unghiul închis al vederii trecătorilor ce vin de pe strada Alba-Iulia, din Piaţa Victoriei (fostă a Operei), mergând spre Piaţa Unirii sau spre Poşta Mare. Pe trotuarul din faţa Cercului Militar prea puţină lume trece, este preferată diagonala.
Enunţul "Decebalus per Scorilo" era renumit pe vremea când învăţam în gimnaziu, astăzi pare o expresie prea latină.
Poate fără voia celor ce au proiectat ansamblul arhitectonic, acum sunt brazi tineri în jurul bustului, amintind de fapt originea poporului dac şi a capitalei Sarmisegetusa.
autorii acestui ansamblul arhitectonic |
Mă gândesc cât adevăr este și câtă ficțiune s-a adăugat în ceea ce știm despre Decebal.
RăspundețiȘtergereadevăr este mult, ficţiunea se cam învârte prin albia râului Sargetia, romanii spun că n-au găsit nici un tezaur real la Sarmisegetusa, dar nici pe scrierile lor nu te poţi baza mult, dar dacă...
RăspundețiȘtergere...tezaur n-au gasit ...dar 130 de zile au mancat si dantuit. Tezaur la rusi, miliarde de euro pe la nemti, turci, guvernanti, etc.Un fel de sac fara fund pentru hoti si profitori asta a fost si a ramas tara noastra din pacate.Cu stima
RăspundețiȘtergeream fost renumiţi de preţuirea pe care o dădeam "oaspeţilor", doriţi sau nedoriţi!
RăspundețiȘtergereacum în schimb ne preţuim singuri, ne furăm singuri căciula.
Tot cu stimă.