joi, 24 martie 2011

Viciu

Misiunea omului pe pământ
este să-şi amintească

Henry Miller

 adaptare şi echipare Valeria
Pentru că totul se deformează atunci când beau,
rotundul se transformă-n elipsă;
ştiţi, cercul are o singură rază,
elipsa două!

Am încetat odată cu sfatul medicilor. Am încetat atunci când privind în interiorul conţinutului mi-am regăsit rătăcirea. Am încetat pentru că alţii au vrut, eu oricum nu aveam nici o putere asupra mea. Prin asta toată lumea m-a aplaudat, nefiind un rătăcit, am devenit din nou de-al lor.

Să fii al mulţimii! Să te mulţumeşti cu asta, să absorbi toată plictiseala lor în rătăcirea ta, şi aşa ei reuşesc să te aducă pe drumul cel bun. Să fii al lor, o clipă, două, cât vor ei, ca mai apoi să reuşeşti geometric să suprapui razele, să redevii cerc, lumea astfel creată îţi va aparţine numai ţie. De aici vei intra în fabrica de nebuni, în cămaşa de forţă, izbit de inul împletit infinit. Ce bucurie! Îţi vei aminti cel puţin de libertate, decât să o uiţi precum vor ei.

6 comentarii:

  1. oh , god , am trait s-o vad si pe-asta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. deci?! se poate, mintea funcţionează ca un compas, trasează arce, inegale pentru unii, potrivite pentru alţii! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu!

    Iar ei nu inteleg nimic din ratacirea ta, asa cum habar n-au de plictiseala pe care ti-o provoaca si pe care tu esti obligat sa o cerni ca sa mergi mai departe. Si mergi, pentru ca, dupa respectarea medicului cu ale sale sfaturi, urmeaza respectarea propriei tale nebunii, rataciri.

    Stiu! Prea bine stiu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fram Liviu, Fram, căci "Fram" în limba norvegiană înseamnă ÎNAINTE (după Cezar Petrescu), să rămână FRAM un cuvânt de întâlnire!

    Fram Liviu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Scorchfield,

    "Fram!" sa ramana, in interpretarea lui Cezar Petrescu, chiar daca google translate nu da cuvantul in norvegiana. Ar exista in suedeza, insa acelasi google translator il traduce "until", sens care e un pic cam limitativ, un pic cam pe dos fatza de ideea lui C. Petrescu...

    Oricum... Fram, Scorchfield, fram! :))

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc