vineri, 4 martie 2011

A bea şi a nu bea apă

http://www.aloneuniverse.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=291:alexander-the-great&Itemid=315
Arrianus - Anabasis Alexandrou - Expediţia lui Alexandru cel Mare în Asia
Cartea a VI-a
Capitolul 26

     Ajuns în acest punct al povestirii mele n-aş vrea să dau uitării una din cele mai frumoase isprăvi făcute de Alexandru fie prin acele locuri, fie chiar mai înainte, pe pământul parapamisadienilor * - dacă ne vom lua după câţiva povestitori.

     Iată cum par să se fi petrecut lucrurile; soldaţii îşi croiau drum prin nisip şi prin soarele care începuse să dogorească, într-o direcţie unde trebuia să dea de apă; dar până acolo mai era cale lungă de străbătut. Alexandru, deşi abia mai putea lupta cu setea, înainta anevoie, pe jos, în fruntea coloanei, pentru ca şi ceilalţi oameni să suporte mai uşor necazul, văzându-l că pătimeşte exact ce pătimesc şi ei (aşa se întâmplă întotdeauna).

(2) Între timp, câţiva soldaţi uşor echipaţi, care se depărtaseră de coloană în speranţa că vor da cumva de apă, ajunseră la o mică adâncitură de teren unde, dintr-un izvor firav şi sărac, se strânsese [puţină] apă. Soldaţii adunară apa într-o pungă de piele şi i-o duseră, într-un suflet, lui Alexandru, ca un lucru de mare preţ. Ajunşi aproape de el, soldaţii vărsară apa într-o cască, apoi se duseră la rege.

(3) Acesta le primi darul şi le mulţumi pentru el, apoi, în văzul tuturor vărsă apa jos. Gestul a avut darul să învioreze toată lumea, ca şi cum fiecare ar fi băut din apa vărsată de Alexandru.
Pentru stăpânirea de sine şi pentru înţelepciunea de care a dat atunci dovadă Alexandru, în calitate de comandant, nu mă pot stăpâni să-l laud - poate mai mult decât în oricare altă împrejurare.
___________________________________________________



Nota
*
Alexandru venea din Bactria (parte estică din Iran şi actualul teritoriu al Afganistanului) spre sud.
Parapamisa este un teritoriu în actualul Afganistan, în sudul acestuia.
În acest moment al povestirii Alexandru se află în Gadrosia (Gedrosia) parte sudică a provinciei Belucistan din sud vestul Pakistanului, la ţărmurile Oceanului Indian.

Flavius Arrianus, Expediţia lui Alexandru cel Mare în Asia, ed. Ştiinţifică, 1966, pag.337-338

2 comentarii:

mesajele anonime nu se citesc