joi, 17 martie 2011

Bijin-ga

Eizan Kikukawa (1787-1867) Hime Yuujyo
Bijin-ga este mişcarea artistică de a reprezenta femei frumoase, Eizan Kikukawa este unul dintre primii artişti ce au creat-o, el fiind foarte important pentru curentul Nihonga, şcoala de pictură renumită pentru combinarea motivelor, culorilor şi materialelor autohtone, nipone, cu stilul şi tehnica occidentală.

Femeia pictată pe mătase citeşte o scrisoare, sau cred eu; deja a citit-o. Privirea ei traversează diagonal imaginea, scrisoarea este lungă şi se termină acolo unde se termină şi privirea. Poate că acum a început să citească având în vedere colţul scrisorii ce ne deturnează atenţia în măsura în care am vrea şi noi parcă să citim, dar nu ştim să facem asta, este o altă scriere. Eu cred totuşi că a citit scrisoarea şi acum, la a doua citire, s-a oprit la rândul  (coloana) unde textul a hipnotizat-o şi prima dată. Privirea ei este clară şi statică,  priveşte peste scrisoare, de aceea scriu în final că femeia de fapt acum nu mai citeşte, ci gândeşte scrisoarea.

imaginea după Ryokan - a japanese tradition, Könemann, 2005, pag.77

2 comentarii:

  1. De fapt totul provine de la titlu, ar fi trebuit să fie "Cum să citeşti o scrisoare!" sau "Cum să priveşti peste o scrisoare!", dar scrisorile sunt din ce în ce mai rare. :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc