“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
miercuri, 29 iunie 2011
Poţi fi cinic pentru a fi modern?
Diogene se apleacă peste hoplitul ce a luptat la Cheronea împotriva lui Filip al II-lea (tatăl lui Alexandru cel Mare), în umbra treptelor îi vede ciotul, dar priveşte mai jos. Îl întreabă dacă viaţa mai merită a fi trăită după ce, devenind bătrân şi neputincios, incapabil de a mai munci, lumea te ocoleşte, devenind astfel cerşetor? Răspunsul dat se referă la faptul că nu mai doreşte să muncească, lipsa dorinţei de a munci este dată de vremea pe care o trăieşte! "Dar nu te temi de zei, căci ei pedepsesc şi pe cei ce au prea multă dorinţă şi pe cei ce nu au deloc?" întrebă din nou Diogene.
"Nu mă mai tem de nimic, ceea ce mă cutremură este repetiţia, să nu mai trec niciodată prin asta!"
Peste secole, tot din voinţa zeilor, scena se repetă, dar acum cel repetat nu mai este un fost soldat, ci un fost muncitor ce şi-a pierdut mâna într-un accident de muncă, iar colegul lui de vorbă nu mai este Diogene, ci habar n-am cine! Discuţia se referă la vreme!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
mesajele anonime nu se citesc