marți, 21 decembrie 2010

Citat celebru pentru mine


citat

Dar toată nenorocirea este că omul, în orice caz omul de rând, depăşeşte uşor necesitatea de a cunoaşte. După mine, asemenea necesităţi nici nu există. Poate doar necesitatea de a înţelege, iar pentru asta nici nu este nevoie de cunoştinţe. Ipoteza despre Dumnezeu, de exemplu, dă o posibilitate inegalabilă, de a înţelege absolut totul, fără a cunoaşte nimic... Dă-i omului un sistem simplificat al lumii şi poţi să-i explici orice pe baza acestui model. O asemenea concepţie nu necesită nici un fel de cunoştinţe. Câteva formule învăţate, plus aşa-numita intuiţie, aşa-numita îndemânare practică, precum şi bunul simţ.

Arkadi & Boris Strugaţki, Picnic la marginea drumului, ed. Paralela 45, 2004, pag 159 mijloc.

P.S. Sublinierea în bold îmi aparţine.

Imaginea este de pe autostrada Larissa-Atena; răsărit de soare din Marea Egee, cu toate insulele, cu toate legendele; august 2010.

6 comentarii:

  1. bine gasit,comentariul.
    da,cunostintele sunt asimilate pt nevoia de siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acestea sunt găselnițe cu adevărat mari... Dar oare, prin ideea de Dumnezeu, oamenii înțeleg ceva din Adevărata Realitate ? Au iluzia asta și asta le dă siguranță, cum spunea și Toteu...

    RăspundețiȘtergere
  3. nu prin o idee se apropie de Dumnezeu,pt a intelege ceva din Adevarata Realitate.in Ea e suficient sa vezi,caci intelegerea va veni natural.in realitate ne privim realitatea individuala si apoi inchidem ochii.

    RăspundețiȘtergere
  4. În ceea ce este Dumnezeu pentru lumea asta, pentru societate; Dumnezeu devine instituţie, o religie care absoarbe fonduri, păcăleşte prin asta oamenii, promiţându-le o viaţă mai bună în cea de Apoi, în vreme ce aici pe pământ lucrurile stau altfel şi nici slujitorii lui nu vor ca să le schimbe.

    Forma de cunoaştere Dumnezeu, este de nebănuit, personală, secretă; cei mai norocoşi mai au şi câte-o revelaţie ce ţine de înţelegerea totală a acestei lumi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ideea de Dumnezeu este cea mai inalta dovada a celei mai mari dorinte a omului: sa fie mai mult decat se simte ca e, prin cunoastere, ori incercare de cunoastere. Unde "cunoastere" = depasirea datelor oferite initial prin nastere.

    Convingerea (NU parerea) mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Liviu
    Ne apropiem de vremea unor mari certitudini, la care biserica prin Dumnezeul ei nu-i va putea face faţă, în schimb omul prin Dumnezeul său propriu va fi mai aproape de ceea ce ai scris şi tu ca fiind Cunoaşterea!

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc