sâmbătă, 25 decembrie 2010

O minune de sărbători

(o povestire clasică, rescrisă altfel)


     Uitase de Crăciun, Ajunul trecuse, afară ploua. Vremea se schimbase brusc, de unde a început să ningă cu câteva zile în urmă când intrase în laboratoare, acum din cauza umezelii abundente reumatismul îi curmă orice bucurie a sărbătorilor ce aveau să vină. Era singur. Marele Fizician era singur şi devenise aşa cu mulţi ani în urmă, respectul celor din jur nu-l putea face fericit, lumea lui nu mai exista, la vârsta venerabilă pe care o avea, cei mai buni prieteni nu mai existau, rudele apropiate la fel, copii nu avea. Regreta ceva!

     Asistenţii se oferiseră să-l ducă cu maşina, refuză politicos, dorind să meargă pe jos, chiar prin ploaie acoperit de umbrelă. Pe lângă trotuar, un taxi trecu aproape, apa îi udă pantalonii, când ridică ochii i se păru că vede în maşină pe cineva cunoscut, dar numai o clipă, depărtarea la care ajunse acum maşina făcea imposibilă orice identificare. Dar, acolo în depărtare taxiul oprise.

     Ajunse greu lângă maşina galbenă, luminile de avarie ascundeau interiorul, deschise uşa din spate cu curaj şi intră. Înăuntru era uscat, călduţ şi un miros uitat îl doborâ, se aşeză pe banchetă uşor, tinereşte. Din penumbră se ivi o faţă tânără, o copilă, care îi spuse:

"Te-am aşteptat!"

Şi mintea lui o lua razna, îşi aminti de dragostea lui, de acea fiinţă iubită pierdută atunci pentru totdeauna. El nu se mai războise cu timpul, nu descoperise particula, prin asta omenirea trăia mai greu, dar nu veniseră nici bombele, nici genocidele; dispăruse frica. Acum avea şansa să o ia de la început şi odată urcat în taxi acesta nu se va mai răsturna într-un accident stupid. Era din nou tânăr şi odată căsătorit, va deveni profesor la fel ca mulţi alţii, ambiţia aceea grozavă-i dispăru în umbra bucuriei celor trei copii. Mult mai târziu va avea şi nepoţi.

     Peste multe secole altcineva descoperi particula, dar atunci lumea devenise mult mai matură.

 picture by:
http://being.publicradio.org/programs/2010/einsteins-god/particulars.shtml

5 comentarii:

mesajele anonime nu se citesc