“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
luni, 1 iulie 2013
Teism
În față, înainte de, expresia „ad portas” sau pentru cei subtili „ante portas”, desemnează ceea ce poate oricând să se întâmple; porțile să se deschidă, sau să fie dărâmate. La Ierusalim există Poarta Zidită, este ceea ce nu trebuie să se întâmple, Poarta de Aur, sclipirea ce oprește.
Quintus Fabius Maximus a fost generalul care a mutat poarta, astfel că prin înțelepciunea sa a schimbat toată strategia războiului, a fost un Sun Tzu roman, de aceea i s-a spus il temporeggiatore.
Expresia a început așa:
Hannibal, Alpibus superatus (munții Alpi), in Padanam (câmpia Padului) planitiem descendit.
Și s-a sfârșit așa:
Fabius propter suam prudentiam consul creatus est.
http://www.latin.it/versione/3002
Ori cel ce comandă timpul face regia, acela este Zeul.
Deci nu trebuie să ne referim la timp ca la o mișcare ci ca la o așteptare, nicidecum expresia încetățenită il illo tempore nu este cea înțeleaptă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Mulţumiri, multe, pentru undele în care ne-ai adus, lămuritor.
RăspundețiȘtergereAcum ştiu de ce eşti fericit; eşti înţelept. Şi cred că nici nu trăieşti vreo nelinişte sterilă.
Camelia
RăspundețiȘtergereSunt neliniștit fiind liniștit. Este felul meu de a vedea, cealaltă cu „înțelept” cade.
Fiecare fiinţă e ea cu însăşi pereche neliniştitoare.
RăspundețiȘtergereDa' nu cade partea cu înţelepciunea, pentru că îmi spune ceva că nu mai cazi în toate gropile, decât în cele mari, inevitabile.
Iar asta e înţelepciune.