marți, 12 februarie 2013

Echidna

http://www.angelfire.com/pa5/rumsey/gallery9.htm
O mamă cu adevărat bună are mare grijă de copiii ei.
Echidna, femeia pe jumătate șarpe și cealaltă jumătate, superioară; femeie, este în desenul lui Paul Rumsey o mamă iubitoare. Atât de iubitoare încât își iubește și privește, cu mult drag, nepotul ei Sfinx-ul. Tot acest caz al celor patru frați-surori născuți de Echidna au un parcurs mitologic celebru. Ar trebui să ridicăm la rang de virtute monstruoasă, acele ființe care au participat la marea inaugurare a omului ca ființă înțeleaptă. Punct, ca să nu pomenim și de centauri.

Asistăm așadar, în grafica lui Paul Rumsey, la o tandrețe colțuroasă, la o sfâșiere demnă de cele mai mușcătoare gesturi, la acea iubire, pe care tot omul, amintindu-și de atavic, o pune pe seama animalicului, o face adânc cu frica de a nu o pune pe seama monstruozității. Îmi aduc aminte acum de marele Frank Herbert , când descria ființa născută repede, tot feminină, cu o descendență străin fremenă, dar adânc înrădăcinată în nisip, ca fiind monstruozitatea.

Ca o încheiere tandră, țin să amintesc că Echidna a avut patru copii. Am aflat asta dintr-o hartă ce descrie toată mitologia greacă.

Muzeul de Arheologie și Istorie Națională Athina, Grecia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc