A painting by Andre Castaigne depicting the phalanx attacking the centre during the Battle of the Hydaspes | http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Hydaspes |
aproape de iluzie și mai aproape de distopie
Alexandru cel Mare ajunge aproape de India (326 î.e.n./Î.H.), în fața lui este marele râu Hydaspes (astăzi Jhelum cum am găsit pe Google). Bătălia împotriva regelui Porus, este primul contact armat între Occident și Orient (adevăratul Orient, nu cel apropiat).
Câștigător, pierzându-și calul în luptă, pe sublimul Bucefal, Alexandru trage la o parte cortina unei scene, unde are loc reprezentația primului contact între mari civilizații (cel puțin așa știu eu din cele citite). Au loc întâlniri între înțelepții indieni și filosofii greci, au loc dialoguri în care firul se desparte în patru sau în șaisprezece, sunt și traducători, care mai mult sau mai puțin sunt extrem de încurcați în a relata exact întrebările și răspunsurile -translatorii sunt de fapt comercianți, care cu mult timp înainte pătrunseseră fără violență în inima Asiei.
Problema lui Aristotel este cea mai simplă de tradus. Sigur că marele filosof era și el de față. Sigur că de față era și marele Alexandru.
Problema sună cam așa:
Câți ani are Olimpia acum - mama lui Alexandru, dacă împreună au acum patruzeci și opt de ani, știind că Alexandru a fost născut pe când mama lui avea treizeci și doi de ani?!
Nu am fost informat dacă preaînțelepții hinduși au răspuns la întrebare. Sigur cititorii știu și răspunsul și informația.
... iata de ce unii spun ca ar fi fost mai potrivit Russell C in locul lui Colin F, numai si numai fiindca Brad P jucase deja in rolul lui Ahile (sic!)...
RăspundețiȘtergere...
RăspundețiȘtergerepentru un film cu Mihai Viteazu, Alexandru (filmul) chiar n-a fost rău deloc, sigur că Gladiatorul putea să fie în Minority Report, un fel de Benjamin Button, dar istoria a consemnat altceva :)