Călătorul ne-a spus povestea datorită căreia el a ajuns la noi. Este povestea „Podului neterminat”.
Pe malul unui râu de pe un tărâm îndepărtat, familia lui Tepe s-a oprit. Tepe a privit râul învolburat, cuprins parcă de o panică identică cu a lui și atunci Tepe a hotărât să rămână acolo. Acolo Tepe a construit o casă mare pentru ca cei trei copii să crească în voie. După un timp nevasta lui Tepe a mai născut ceva copii, cam vreo cinci, așa, din timp în timp.
Râul nu era foarte mare, cu ușurință vedeai celălalt mal, dar Tepe niciodată nu a îndrăznit să-l traverseze. Avea de toate pe malul său și dealul pe care clădise casa îl proteja de vijelia tumultuoasă a fiecărei primăveri. Iarna râul nu îngheța niciodată, sau cel puțin de când era Tepe aciuiat acolo împreună cu familia nu văzuse asta.
În schimb Tepe, văzu într-o zi ceva mișcare pe malul celălalt. Un altul ca el, venind dintr-o direcție opusă, începu parcă pregătirile pentru a construi o casă. Acesta îi făcu cu mâna. Tepe se făcu că nu-l vede.
Am dori ca universul strâmt în care trăim să nu se schimbe, și nici noi să nu ne schimbăm. Tepe nu observă cât de mari au crescut copiii lui și se obișnui la greu cu gândul că dincolo de râu cineva își făcea o casă. Nevestele mai vorbărețe, când ieșeau la spălat, începuseră să schimbe câteva vorbe. Acestea se petrecură după ce una dintre ele începuse a cânta, cealaltă imediat, a început și ea să-i țină isonul. Limbile erau necunoscute pentru fiecare în parte, cuvintele loveau curentul râului și se prefăceau în stropi de apă. Apoi a început mimica, gestul și dansul, bucuria și plânsul. Cuvintele, este adevărat, au venit mult mai târziu.
Într-o zi, după mulți ani, nevasta lui Tepe îl rugă să facă ceva, să facă astfel ca o funie să ajungă pe malul celălalt. O funie pe care să poată circula un coș de-o parte și de alta. Tepe, ambițios din fire, făcu în câteva zile o balistă, care aruncă o săgeată cu funia prinsă de ea. Nu reuși din prima, dar reuși în final. Celălalt bărbat instală un scripete și prinse capătul funiei pe după el. A doua zi, Tepe găsi capătul funiei la el pe mal. Făcu și el un scripete și înnodă funia.
Ani în șir un coș circula de la un mal la celălalt cu alimente, cu obiecte făcute de fiecare în parte, cu cadouri. Tepe, învățat de nevastă-sa, pricepea deja din cele ce se petreceau pe malul celălalt. Se poate presupune limpede că și celălalt bărbat de pe malul celălalt era la fel de informat.
Când copiii au ajuns la vârsta maturității, deja se punea problema ca familiile să se viziteze, dar nu știau să facă o barcă, așa că se hotărâseră să facă un pod. Multe funii au traversat râul, fiind susținute de data aceasta de turnuri înalte de piatră pe fiecare mal. Încet, o punte de lemn aeriană, reuși să unească cele două familii.
Când șefii celor două clanuri se cunoscură, știau deja cuvintele cu care să se înțeleagă. Apropierea a desăvârșit de fapt entropia și în prima seară, când Tepe (luându-și inima-n dinți) a ajuns pe malul celălalt, a băut un lichid ce parcă i-a luat mințile. Tepe s-a luat la harță cu gazda și ajungând mai târziu acasă, a dărâmat turnul lui, puntea căzu în apă.
“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
marți, 26 februarie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cerul toarna apa rece. As vrea sa ajung in hipotermie pentru a ma trezi cu creierul intact peste 1000 de ani. Tot mai multi copii scolari sunt loviti de nebunia psihedelica a parintiLor si profesorilor. Citind burta de cal de un poet contemporan ma felicit ca nu am copii ce necesita scolarizare. De asemenea ma bucur ca la scoala se mai predau inca stiinte. De ce un poet trebuie sa fie si profesor de literatura? Foarte trist. Leonardo a invatat intii anatomie si fiziologie si apoi a pictat. Poetii-artisti contemporani ne predau psihologie din....imaginatie. Dragii mei intii faceti o cit de mica lucrare stiintifica si apoi ....scrieti literatura....
RăspundețiȘtergereȘi care-i problema?
RăspundețiȘtergereLeonardo a avut un unchi care fiind oaia neagră a familiei, i-a arătat cum arată lumea. Un nebun i-a arătat lui Leonardo cum arată lumea (a se vedea Giorgio Vasari).
Eu scriu de plăcere, de maximă plăcere! Așa că am voie să ratez, să mai și greșesc...
:)
Placere? Adica o mica descarcare de scurta durata de serotonina sau histamina? Adica o mica incalzire determinata de accelerarea circulatiei sanguine? Nasol. As zice ca este vorba de...individualism. Este o stoarcere de analizatori in speranta ca mai este ceva de stors. Bucuria, da bucuria ca ai putut sa arati o lumina diafana si altora, aceea poate fi o cauza pentru care merita sa fii...oare leonardo a fost bucuros sau doar traitor de placere? A pictat pentru viitor si pentru omenire sau a pictat pentru nemurirea numelui sau? Daca a facut.o doar pentru gloria personala atunci ar fi bine sa interzicem - s-a mai intimplat asta - ca operele de arta sau stiintifice sa poarte nume....deci....
RăspundețiȘtergereHai altfel,
RăspundețiȘtergereBuilding Göbekli Tepe!
va trebui sa scanam simbolismul ramificat al funiei :)
RăspundețiȘtergere(pentru gurmanzi)
Tepe este ceea ce noi românii numim Țepe, sau Țepeș, sau „cel ce dă”, sau „cel ce dă bine”; un Moise sau un David, ambii biblici, bibilinici astăzi! :)
RăspundețiȘtergereDa, pare sa fie in zona unde curgea unul din cele patru riuri paradisiace. Pentru exemplificare a se vedea bolta -altar din san paul fuori la mura....
RăspundețiȘtergereSi ce altceva mai stii despre subiect in plus fata de ce este pe wikipedia?
Adică după ce bați bolta stelară (ca să nu scriu câmpii), tot tu mă iei la întrebări? vrei și poze?
RăspundețiȘtergereDau și creioane colorate, sau nu; carioca, pentru a trasa mai bine constelația! Vanitatea asta nu o înțeleg, de parcă ai fi singurul(singura) cititor (cititoare)!
habar n-aveam de tepe. dar, daca mi-ai spus mi-am adus aminte c-am vazut un reportaj discoverian despre cele 4 riuri. oricum, am fost mereu pasionata de aceste 4 riuri. un prieten teolog n-a stiut (sau n-a vrut) sa ma lamureasca. mi se pare mai interesanta propunerea Doamnei M, cea legata de "scanarea" fringhiei. ohoho, ho, ho....ma umfla risul....
RăspundețiȘtergereÎncearcă încă o „scanare” a omului din Tollund, să te umfle râsul și mai tare.
RăspundețiȘtergerebine. habar n-aveam. dar, el ma inspira negativ. riurile paradisiace ma preocupa tot mai mult. ma intreb daca au vreo legatura cu riurile-fluvii ale lui platon. tu ce crezi?
RăspundețiȘtergereCurelușa de piele ai văzut-o, „funia”, adică? Este din neolitic!
RăspundețiȘtergereN-am vazut-o. Eu m-am gindit la o metafora. Despletirea bazelor purinice si pirimidinice...se pare ca scanare nu este un cuvint cheie folosit de doamna m
RăspundețiȘtergereDeci în concluzie ne înțelegem, cuvintele nu par întotdeauna „chei”, asta depinde de cititor și cititorul poate căuta și găsi multe, tocmai ăsta-i farmecul cititului.
RăspundețiȘtergereda si nu prea. Nu ca as fi dezamagita, dar, in perserverenta mea de a arata cai (oamenilor....) atunci ma gindesc ca ar fi bine daca distilarea, prima etapa a facerii vinului, sa fie mult elaborata. O distilare buna duce la o rafinare a aromei. Asa, dyonisis ii va incinta pe meseni iar ei il vor aclama....la scena deschisa.
RăspundețiȘtergereAnticii greci nu cunoșteau distilarea, dealtfel prima etapă în facerea vinului este „fierberea”.
RăspundețiȘtergereDe aceea, cuvântul prost înțeles, nu numai că ne strică buna dispoziție, dar poate dovedi și altceva.
Zeii pedepsesc felul acesta de oameni.
Nescit vox missa reverii.
Horațiu
(Un cuvânt, odată rostit, nu-l mai poți lua înapoi)
Da, daca socrate a fost pedepsit de zei! Ma tem ca lucrurile stau altfel. Da, era o trimitere cam brusca catre...facerea tuicii. Dar, cum tuica nu este specifica lui dyonisos si cum tu joci rolul pentru noi atunci m-am gindit sa fac niste...combinatii sugestive.
RăspundețiȘtergereNasol, se pare ca nu s-a salvat. Deci, ziceam ca nu zeii l-au pedepsit pe socrate. Si ziceam de prima etapa de facerea vinului, adica de prelucrarea lui pentru obtinerea ....tuicii. Dar, nu puteam zice direct pentru ca dyonisos este asociat cu vinul si nu cu tuica. In consecinta, ...poti sa-mi trimiti o caisata pentru a te ierta.
RăspundețiȘtergereM-am enervat. In europa se string semnaturi ca firmele de apa potabila si salubrizare sa nu fac profituri uriase. La noi apa se va scumpi enorm. se modernizeaza reteaua. Sau se acopera scaderea profitului din alte tari? de ce nu se plateste separat, taxa de modernizare? Asa am sti ca suntem proprietari pe acea lucrare, pentru ca se face cu banii nostri
RăspundețiȘtergereAnonim
RăspundețiȘtergereTotul se plătește, iar prostia (scriu în general și fără nici o trimitere anume) costă cel mai scump. Buricul pământului este cel mai scump loc, toată provincia muncește pentru el, în schimb oamenii care trăiesc acolo -în marea loc majoritate, habar n-au!
Da, gindul imi zboara la baile romane...cine stie, poate modernizarea asta cu viaducte supertari care sa aduca apa cristalina de munte....baile romane erau gratuite....asta a permis extinderea rapida a imperiului roman, civilizatia apei. Similitudini....arc peste 2000 de ani....
RăspundețiȘtergere