joi, 7 iulie 2011

The Conversation (1974)



http://www.imdb.com/title/tt0071360/

Felul în care acest cuvânt -conversaţia, exprimă o mare intimitate este dat de filmul lui Francis Ford Coppola : The Conversation. Film cu actori mari, cu buget mic, cu acţiune încâlcită, cu personaje angoasate, cu un sfârşit real şi demn de crezare.


Filmul arată viaţa unui profesionist în ale electronicii de ascultare, un detectiv particular care poate face rost de dovezi pentru cei care au nevoie de acestea în diferite procese de divorţ, de patent, de contract, de tot ceea ce ţine de ascuns şi se poate auzi uşor. Tocmai că nu oricine poate auzi şoapta de lângă calea ferată sau dialogul dintr-un mediu puternic sonorizat, ori acest maestru al sunetului poate, poate pentru că are instrumente, filtre care pot discretiza semnalul sonor în calea vocală, poate extrage şi normaliza vocea dintr-un lift în cădere liberă, poate tot şi este un idol pentru ceilalţi confraţi în ale spionajului.


Dacă acum toate aceste tehnologii ce ţineau atunci de James Bond par perimate în faţa supertehnologiilor bazate pe microprocesor, trebuie să nu uităm că acest spion, asemeni unui ninja, îşi fabrica şi proiecta singur tehnologia, cu piese rare abia apărute pe piaţă (cum ar fi tranzistoarele cu efect de câmp, MOS-FET-uri), de aceea conversaţia devine ceva asemeni sacrului.


Filmul este o realitate a celor ce sunt singuri şi înţeleg totul, pricep totul şi chiar un pic sunt duşi de acasă, vina în această ultimă calitate având-o transpunerea lor profesională în toată existenţa proprie.


Dacă suntem tari şi reuşim să anticipăm sfârşitul la multe filme, în cazul acesta, pentru a pricepe sfârşitul trebuie să ne mai uităm odată la film şi să căutăm să pricepem anumite detalii care-l vor compune pe acest sfârşit.


Ideea de a scrie despre acest film mi-a venit dintr-un comentariu în care cuvântul conversaţie apărea ca un imens peşte mort pe suprafaţa unui lac. Am luat acest peşte şi l-am aruncat, am dat drumul în schimb unuia mult mai mic, dar foarte iute.


Am să-mi fac poate mai mult timp pentru o cronică mai largă asupra acestui minunat film.

2 comentarii:

  1. M-ai facut curioasa. Mai mult din cauza ca-ti place si abia apoi pentru Francis Ford Copolla pe care nu am apucat sa-l aprofundez pana acum.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc