vineri, 24 decembrie 2010

Mituri neştiute despre brad


A lua un brad pentru Crăciun în aceste vremuri, nimic mai simplu.
Acum mulţi, mulţi ani, destui ca să uităm, bărbatul mergea în pădure ca să aducă un brad pentru Sărbătorile de Iarnă. El urca muntele, trecea râul, pătrundea în pădure, căuta bradul, era singur. Zăpada era destulă şi brazii obosiţi de greutatea ei, aveau crengile coborâte, mersul pe poteci devenea greoi. Dar bărbatul a văzut bradul, mic, de-un stat de om călare şi l-a îmbrăţişat, a alungat zăpada de pe el şi i-a ridicat crăcile ca pe nişte aripi. "Acum vezi zbura!" gândi omul. A scos toporişca de la brâu şi l-a doborât, l-a ucis. Un sacrificiu verde, pur. Urmele acelor înfipte în zăpadă aveau adâncimile lacrimilor.

Bradul zbura ajutat de braţele bărbatului. Bradul nu se târâie, căci nu este un stârv, bradul se duce pe braţe, pe umeri sau pe spatele aplecat.
Ajuns la apă, puse bradul în picioare în râu, se odihni şi bradul privi. Nimfa apei veni să dojenească bărbatul, dar bradul o opri, căci bradul nu era mort, încă. Un vălurel de apă udă genunchii bărbatului şi vântul înteţi frigul; semne de plecare.
"Uită-te la apă, să-ţi iei rămas bun!" şi bradul foşni.
Vesel, bărbatul începe să cânte pe poteca aplecată spre sat, fumul din depărtare dansa, casele se bucurau. Pe umărul lui stâng, bradul se balansa privind pădurea care dispărea în urma lui, murea sau în ultimele clipe trăia o altă viaţă. Ştiţi! clipele la arbori sunt altfel decât cele ale omului. Şi omul cânta în continuare, vesel.

Ce ne spune legenda?!
Atunci când cumpăraţi un brad, trebuie să treceţi un râu cu el. Bradul se pune pe maşină, dacă are loc în habitaclu, deschideţi geamurile, ridicaţi haionul, trebuie să vadă râul şi nimfa acestuia să-şi ia rămas bun de la el. Dacă nu cântaţi, să cânte atunci cei de la radio, sau CD, nu contează, trebuie să audă muzică pe drumul lui fără de întoarcere. Şi ultimul sfat, bradul nu se târâie,  nu este un cadavru, el trăieşte încă, trăieşte odată cu voi în casa voastră clipe minunate ale Sărbătorilor de Iarnă.

imaginea de la:
http://www.brazi-craciun.ro/detalii.php?idp=16

3 comentarii:

  1. Thanks for your visit. Wish you and your family a very Merry Christmas!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. E o poveste închipuită de tine, nu ?
    E splendidă...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am cumpărat un brad din piaţă şi în timp ce mă tocmeam şi priveam la ceilalţi brazi, cred că mi-am adus aminte din cele trăite ancestral :)
    Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc