vineri, 31 decembrie 2010

Manifestare, manifestaţie, manifest

citat

     Filosoful trebuie să reamintească aici că "manifestaţie", "manifestare" este un cuvânt hegelian, un cuvânt propriu dialecticii, ce desemnează "iesirea din sine" a unei realităţi oarecare. Una din tezele fundamentale ale lui Hegel e că stă în esenţa fiinţei să se manifeste. Esenţa esenţei să apară.
[...] Asta fiindcă "noi" nu e, la urma urmei, decât ansamblul manifestărilor şi al manifestaţiilor sale. În acest sens, realul din "noi", care este realul pur şi simplu, e accesibil fiecăruia în şi prin manifestaţie. La întrebarea: Ce e real secolul răspunde; Faptul de a manifesta. Ce nu manifestă nu există.

Acum, scriu eu, că prezenţa în virtual este forma de manifestare dorită de cel din spatele nostru, de cel mai frumos eu, de cel mai viteaz, cel mai deştept, dar şi de cel frustrat, de cel atavic, de cel visător, de cel din spatele celuilalt. Toţi acum privesc anul cel vine, toţi acum s-au manifestat în toate dorinţele şi au fost interpretaţi ca atare. Cineva aici pe blog îmi pomenea de multitudinea de personalităţi a celor ce scriu pe blog, înclin acum să-i dau dreptate, dar la gongul final, aceştia se vor strânge-ntr-unul şi se vor bucura împreună.

________________________________________

Citatul din
Alain Badiou, Secolul, ed. Ideea Design&Print, Cluj, 2010,
          traducere Emilian Cioc, pag. 107 mijloc

2 comentarii:

  1. avantajul virtualului este acela ca iti da posibilitatea de a te manifesta si multiplica in directii si spre persoane cu care nu interactionezi in cotidianul mai mult sau mai putin cenusiu...
    sunt o sumedenie de usi pe care le deschizi...altele la care cheile tale nu sunt potrivite...lasand la o parte acele usi trantite in nas :)
    fiecare actiune reprezinta o modalitate de a-ti manifesta sau nu...interesul...si mi se pare absolut perfect ca lucrurile se intampla asa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Virtualul este un model de cunoaştere, mulţi văd altceva; nimeni nu ştie sigur ce se va întâmpla în viitor.
    Personal, la fel ca ceilalţi, încerc să mă "manifest" :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc