duminică, 25 iulie 2010

Iluzia transparentului


Sufocat că nu vede legătura, cineva afirma că nu există legătură şi că trebuie tot timpul să o arătăm, dacă vrem să fim înţeleşi. Aşa este, trebuie să fim înţeleşi, numai că uneori mai vorbeşte şi altceva în noi (şi afirmaţia asta nu-mi aparţine).

Pentru a vedea totul, omul ar fi trebuit să zboare, pentru a şti totul omul ar fi trebuit să se strecoare.
A te strecura înseamnă a nu fi văzut şi dorinţa asta a fost iniţial eroică; atunci când Perseu în lupta sa cu Meduza a întrebuinţat scutul oglindă primit de la Atena, scut în care se uita astfel încât privirea pietrificatoare a Meduzei să nu aibă efect. Perseu privea dintr-un unghi şi dădea loviturile din celălalt unghi, dibaci luptător. Perseu mai şi zbura; cu sandalele lui Hermes. Astfel ajutat de zei înfrânge monstrul marin.

În Suedia ţară uimitoare tehnologic, apare casa transparentă din văzduh, casă ce se doreşte invizibilă mediului în care este; casă care ar trebui să nu deranjeze pe nimeni. Totuşi, după spusele autorului acestui proiect, casa consumă mult curent, face şi ceva zgomot şi păsările se izbesc mortal de ea. O folie specială, pusă ulterior pe sticlă de constructor le protejează pe zburătoare. Totuşi în această luptă cu natura, este un alt mod de a te strecura, de a fi invizibil. Eforturi excentrice şi costisitoare, eforturi.

În Japonia ţară uimitoare tehnologic, este studiat acoperişul transparent de culoare verde, acoperiş ce face din casă o formă naturală constantă, un adăpost şi un culcuş şi pentru alte vieţuitoare, adevărat că unele invizibile ochiului uman.




prima imagine
http://www.treehugger.com/mirrored-treehuouse.jpg
http://green.yahoo.com/blog/guest_bloggers/56/almost-invisible-mirrored-tree-house-built-in-sweden.html?pg=33

a doua imagine
Dan-bayashi, din albumul Ryokan, a japanesse tradition, Ed. Konemann, 2005 pag.202

Dan-bayashi
During the summer months the mossy, thatched dormer roof of the former samurai residence unites with the lush green landscapes to create a charming picture.
"In country areas the compact
thatched roof of the traditional house is common. Thatch has an excellent insulating effect and is very economical. Moreover, if brought to creative perfection, as in Japan, it is of a beaty that cannot be equalled." (Bruno Taut; freely translated by J.B.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc