duminică, 22 ianuarie 2012

Fascinație lexicală


≪Se considera pe sine descendent din uriașii lunari și ființă de tranziție între foștii și viitorii uriași lunari.


Colonelul X sta rezemat de pervazul singurei ferestre unde plutonierul Y nu atîrnase nici un candelabru sau o lanternă. Febrilita și își alese ca obiect al meditației cosmogonia lui Hörbiger. Se opri asupra acelui fragment în care Hörbiger cu fascinație lexicală iar nu științifică făcuse un tur de forță demonstrînd nu prin silogisme ci prin metafore o teză care s-ar fi dorit științifică.


Se făcea că după ani și ani de cer nocturn și negru, pămîntul captase încă o lună. Locuitorii lui atrași de centrul pămîntului deveniseră din ce în ce mai mici și mai nemernici. Cînd iată, deodată atracția pămîntului opri lîngă sine o Lună, era o lună asemănătoare piramidei lui Keops și balansînd în spațiu și dînd ocol cu viteză Ecuatorului.


Ea se apropia pe o spirală din ce în ce mai scurtă absorbind spre sine și umflînd oceanele cu apă stătută și fără valuri, fluviile leneșe și aproape oprite de smîrcuri. Atunci se făcea că o rasă de oameni, cei mai înalți, în două sau trei generații, începuseră să crească ca și cum oasele le-ar fi intrat în maree. Atunci, începuseră să crească și creerele lor și gîndurile lor, și-atunci începură să domnească asupra piticilor și-asupra pămînturilor.


Dar luna aceea se sparse, cordon de gheață se făcu și se prăbuși ca o grindină asupra polilor de frig pe care noi îi știm acum.≫
fragment din 1968

Nichita Stănescu, Amintiri din prezent, ed. Sport-turism, 1985, pag.366-367


5 comentarii:

  1. citesc ce a scris nichita si interpretez la modul concret. mi se pare interesant.multumesc pentru acest pasaj. sa nu uitam ca sora lui este/era fiziciana. da, chestia asta cu ejectarea unei mici planete din "burta" rheei a inceput sa circule pe net de prin 2008.

    RăspundețiȘtergere
  2. am uitat sa te intreb: de ce nu scrii nimic despre descrierea celor 4 riuri descriese de platon?

    RăspundețiȘtergere
  3. De unul am scris deja!

    Dacă tot te-ai aplecat asupra textului n-ai observat că anumite cuvinte nu sunt la locul lor? Sau că existența lor provoacă uimire?

    Este păcat că prin deducțiile tale distrugi conotația și „ideea nichitiană” care duce mai mult spre Nietzsche; sigur că prin rudele sale vom găsi și un militar!

    Încă ceva, încă nu scriu la comandă, o fac din pasiune!
    De ce tot timpul vrei să sari gardul?

    RăspundețiȘtergere
  4. pai, este vorba de reflexie. de diverse tipuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. reflexia stiintifica: urmatorul drum spre luna se preconizeaza a fi in jurul anului 2020. ce facem cu gravitatia?

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc