joi, 3 noiembrie 2011

”În orice început e-o vrajă peste fire...”



motto
”        La un moment dat, el rosti o vorbă care sună ca o amenințare sau ca un avertisment :
         - Ai să vezi, vor veni în curînd vremuri tulburi, poate război, și nu e posibil ca întreaga voastră existență castaliană să fie pusă din nou în mod serios sub semnul întrebării.
        Josef nu luă lucrurile prea serios, se mulțumi doar să întrebe :
         - Și tu, Plinio ? Tu vei fi pentru Castalia sau împotriva ei ?  ”

Hermann Hesse, Jocul cu mărgele de sticlă, Rao, decembrie 1994, pag.351 -titlul, 137 -motto-ul

defilarea


La o înălțime apreciabilă, în umbra phaidriadelor - stâncile abrupte ce culmină o creastă ce se termină în piscul Parnassos-ului, pe drumul spre Delphi se zidesc schele pentru ca turiștii să ajungă să vadă izvorul Castaliei. Apa acestui izvor se poate gusta mai jos, dar nu-i totuna.


Cât ar trebui să cunoască un om într-o viață pentru ca odată cu cele întâlnite să nu mai fie surprins de evenimente: cele întâlnite fiind confuzia, minciuna și rătăcirea. De ce gloata dorește pieirea?!


Singura formă de supraviețuire este inspirația. Unii o pun pe seama instinctului, alții vorbesc de talent, de gene, de educație, de oracol. În această ireductibilă dorință de a trăi vedem acel adevăr pe care numai istoria îl repetă, dar tot pe care cei mulți nu-l văd.


Grecia nu este țara nimănui, ea aparține numai grecilor.
Orice politică financiară aplicată după dorința unuia sau a altuia poate să fie bună sau proastă, o analiză înseamnă un experiment, un eșantion înseamnă o delimitare, un maxim și un minim. Nu poți opune presiunii fiscale pe care astăzi Grecia o suportă nici o filosofie, ne pierdem vremea.


Așa cum ne primim prietenii, mai târziu ne dorim dușmanii.
Astăzi Grecia atârnă de decizia Germaniei, un mai vechi prieten, vechi dușman, actual așa zis prieten, cercul ăsta nu găsește odihnă.


În schimb, în aceste vremuri de criză, la izvorul castalian sigur se va urca la anul și dacă nu o să fie așa, o să fie peste doi sau trei ani, și tot o să fie.
Pentru cei ce au copii, merită să vadă, să se aplece și să bea din apa acestui izvor,  mai târziu această vizită îi va marca toată viața.


http://scorchfield.blogspot.com/2010/11/byron.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc