vineri, 18 noiembrie 2011

Clopotul vegetal

În onoarea inventatorului fotografiei Louis Daguerre
Imaginea pentru a fi revelată (developată), trebuie să treacă prin întuneric. Inventatorul camerei obscure și bineînțeles prin asta și inventatorul fotografiei este Louis Daguerre, astăzi sărbătorit postum, ar fi avut 224 de ani, și nu s-ar fi mirat deloc de felul în care invenția sa a dat lumii noi imagini, care mai de care mai colorate, mai mișcătoare și mai deosebite.

În Egiptul antic, preoții ce păzeau marile secrete spirituale, încercau și ei camera obscură, altfel. Evenimentul avea loc la o dată bine stabilită, astăzi contemporanii l-au numit eliberare senzorială. În întunericul adânc din mijlocul piramidelor, doar cu un chiup de apă ce trebuia să hidrateze creierul, ochii lor începeau să vadă după un timp imagini. Creierul lipsit de informația vizuală începea el însuși să o producă, să o reproducă, să o refacă, să o imagineze.

Fenomenul chimic prin care bromura de argint trece în argint metalic se numește revelare, developare, ”componentul cel mai important este reducătorul organic care reduce la argint metalic bromura expusă la lumină.” (Helmuth StapfPractica fotografică, ed. Tehnică, 1958, pag.296)

Astăzi în epoca digitală lucrurile de mai sus le știu din ce în ce mai puțini oameni, dar cam așa le-a văzut și Louis Daguerre. De aceea trebuie să știm toate acestea pentru că și în mintea noastră se produce revelarea, și: reducerea imaginii la informație.

Mai sus, o frunză de viță-de-vie, care cuprinsă de toamnă și de frig ascunde înăuntru-l ei un întuneric, acolo, în clopotul format, lumina ajunge fără zgomot, de aceea fotografia nu are sunet. Absența sunetului, induce imaginarul, pentru că în frunză se-ntâmplă lucruri nebănuite, ascunse vederii obișnuite; frunza a devenit acum o cameră obscură.

14 comentarii:

  1. Frunza developează spaima celor care fug din calea frigului cosmic ? Sau bucuria celor care se simt regi numai când ninge ?

    RăspundețiȘtergere
  2. ai scris foarte frumos. natura moarta dar care inca pulseaza, oscileaza sub actiunea vintului. clopotul care oscileaza sub actiunea unei forte exterioare. chiar crezi ca oscilatia frunzei produce un sunet decelabil de cei cu auzul fin? este o etapa a asociatiilor dintre efectele senzoriale si gindirea pura. apoi vei trece in alta etapa, a decantarii. a sintezei. totusi sa ne intoarcem la antici: la delphi te-a impresionat mai mult asociatia cu izvorul creativitatii sau cea cu buricul pamintului? si de ce ar fi acolo buricul pamintului?

    RăspundețiȘtergere
  3. Șerban Tomșa
    Prima întrebare pare ”creepy” și criptată, probabil că noaptea frigul din clopotul vegetal, din întunericul din întuneric ne poate arăta cosmosul, și cine poate pătrunde acolo, sigur că numai cu mintea, vede stelele, asemeni Orion-lui, pe care preoții egipteni declarau că-l vedeau din mijlocul piramidelor!

    A doua întrebare ține din ludicul alb din noi; te cam bucuri când vine zăpada rege mic ce ești!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim
    cele scrise de tine mă bucură, mai am până la ”gândirea pură”, în schimb pot personaliza răspunsurile privitoare la Delphi printr-o postare; viitoarea!

    RăspundețiȘtergere
  5. felicitari Scorchfi, tu şi google ce nu ati uitat sa-l sarbatoriti:))
    am glomit, mi-a placut scrierea darparka a fost ortak cu Joseph Niepce la Diorama nu?
    aşa ai mare dreptate astazi ıti dowland-ezi un Photu Filtre Studyo şi gata.miroase a mondialitate peste tot. noapte buna man.

    RăspundețiȘtergere
  6. Karina
    postarea este și pentru frunza viței-de-vie, fără de care n-am avea struguri, fără de care n-am putea face vin! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. ☭Artistic Communism☭
    și Niepce este un erou al fotografiei, că tot îți plac eroii! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. dagheroptipul e responsabil
    de fotografomanie
    și de fixațiile
    aferente

    RăspundețiȘtergere
  9. sigur avem si noi anotimpurile noastre....avem imaginatia noastra...chiar si o camera obscura...mintea noastra...
    si amintirile sub forma de imagini dupa ce au fost trecute prin revelator puse la uscat,prinse cu un carlig pe o sfoara cum faceau fotografii pe vremuri...
    dar nu toate se ingalbenesc precum frunza din toamna ta...dar toate cuprind miscare vie in spatele nemiscarii....

    RăspundețiȘtergere
  10. ai înțeles atunci totul, nici nu știu de ce mai scriu!? :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc