marți, 24 aprilie 2012

Un muzeu la soare răsare

http://alljapantours.com/go-attrcont.php?cid=2&sid=6&p=AW112184572 

http://www.ohara.or.jp/200707/eng/menu.html

În 1930, pentru a-l comemora pe Kojima Torajiro, un pictor ale cărui lucrări erau marcate de stilul occidental și care a murit în anul precedent, un antreprenor din orașul Kurashiki, Ohara Magosaburo, a fondat Muzeul de Artă Ohara. Acest muzeu privat are cea mai veche colecție de artă occidentală din Japonia.


Magosaburo era binecunoscut ca fiind un colecţionar de artă japoneză care respecta talentul lui Torajiro și mai ales felul său de a munci neobosit. Tocmai de aceea l-a trimis pe Torajiro în Europa de trei ori. Torajiro a studiat arta în Europa, dar în acelaşi timp l-a sfătuit pe Magosaburo să cumpere lucrări de artă europeană, a ales piese superbe, frumuseţea acestora corespundea întocmai educației pe care pictorul o avea ca artist japonez.


Torajiro, care a avut un spirit tipic erei Meiji, a cântărit foarte atent alegerile, simţul estetic japonez cu care a fost educat l-a făcut să privească arta Occidentală dintr-un unghi nou atunci când el a reținut special anumite opere de artă. El a ales prudent capodopere de El Greco, Gauguin, Monet, Matisse şi alţi artişti pe care le-a adus la Kurashiki, picturi celebre care acum alcătuiesc vârful de lance al Muzeului de Artă Ohara. Acum, colecţia muzeului de artă chineză şi egipteană arată conflictul de frumusețe dintre arta occidentală și cea orientală, acest contrast poartă amprenta dilemelor cu care s-a confruntat Torajiro în încercarea de-a găsi esenţa artei.


Muzeul de Artă Ohara joacă un rol activ în Kurashiki, colectarea de artă continuă și azi, ea include atât arta modernă şi contemporană din Vest, cât şi din Japonia. Sunt în vedere și piese ale artiştilor care au servit  Mişcarea Rotundă (Arta populara japoneză). Acum, muzeul este binecunoscut în lume ca un muzeu privat, cu propriul său caracter ce reflectă cultura japoneză.
traducere de la

Împodobit cu o elegantă fațadă grecească, acest muzeu deosebit a fost deschis în 1930. Mărit substanțial după aceea, acum este unul dintre cele mai bune din Japonia. Să nu lași paradoxul de a călători până în Japonia ca să dai peste un muzeu dedicat artei occidentale să te împiedice să vezi colecția ce ar fi la fel de impresionantă și în Europa. Într-adevăr, unele dintre lucrările artiștilor niponi în stil occidental te pot face să concluzionezi că ei ar merita o reputație internațională  mult mai mare.


Arta occidentală este expusă pe cele două niveluri ale Galeriei Principale (Honkan) prezentând o gamă substanțială de lucrări ale unor artiști de renume, de la El Greco la Jasper Johns, între ei aflându-se Gauguin, Monet, Munch.


Anexa (Bunkan) are ca exponate lucrări japoneze contemporane și din secolul al XIX-lea, în stil european. Există camere dedicate ceramistului britanic Bernard Leach și maestrului în grafică modernă Shiko Munakata.


În Galeria de artizanat (Kogeikan) sunt prezentate remarcabile lucrări ale artiștilor niponi moderni din domeniu. Galeria Asiatică (Toyokan) expune o colecție deosebită de artă veche orientală, inclusiv figurine policrome din timpul dinastiilor chineze Sung și T'ang.
[...]
Această stare de fapt se datorează în special familiei Ohara, proprietara Corporației de Filatură din Kurashiki, care a prosperat înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.
Mare iubitor de artă occidentală, Ohara Magosaburo a strâns o colecție - prin cunoscătorul în domeniu Kojima Torajiro - ce a dus la crearea Muzeului Ohara (Ohara Bijutsukan).


National Geografic -Traveler, Japonia, Biblioteca Adevărul, pag.283

3 comentarii:

  1. aș vrea eu!
    o călătorie în Japonia, demult visată, poate la bătrânețe!

    am pomenit de acest muzeu și de faptul că un om îmbogățit de pe urma filaturii a putut să-ți rupă din bogăție pentru așa ceva, la noi nu există asemenea exemple, doar bani pentru biserici -care au devenit din ce în ce mai mari și mai urâte.

    RăspundețiȘtergere
  2. numai ronini pe la noi :)

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc