« M-am oprit din mers, încercând să amân întâlnirea. Apoi mi-am amintit de ceva.
- Ce înseamnă Călătoare?
- A, cartea mea de vizită, zise ea descumpănită. Crezi că e ridicolă?
- Nu ridicolă, ci doar provocatoare.
- La urma urmei, cum pot să ştiu unde am să trăiesc mâine? zise ea ridicând din umeri. Aşa că le-am spus să scrie Călătoare. Oricum, să comanzi cărţile astea de vizită e o pierdere de bani. Numai că m-am simţit datoare să cumpăr ceva cât de mic de la ei. Sunt de la Tiffany. Luă paharul cu martini de care nu mă atinsesem şi îl dădu pe gât din două înghiţituri, după care mă apucă de mână. »
Truman Capote, Mic dejun la Tiffany, ed.Univers, 2006, pag.43
____________________________________________________
Acum când iau prânzul, mă gândesc că relaţia dintre bărbat şi femeie începe cu un mic dejun, care poate fi copios sau frugal, în fugă sau pe spate şi de aici poate să înceapă istoria fierbinte a cuplului bărbat-femeie. Un foileton amoros, în care protagoniştii devin regizori proprii. Viaţa intimă, secretă, având o participare reciprocă. Mai aproape de cele ideale scrise mai sus, se dovedeşte în fapt că viaţa de cuplu legalizat este de-o monotonie soră cu lanţul şi acoperită cu o groaznică plictiseală.
Sigur, toate acestea ar părea dezvăluite de lipsa de răbdare pe care bărbatul o are la micul dejun, de exagerarea dimineţii ce dă un optimism solar, şi chiar de faptul că bărbatul umblă la acea oră matinală cu patru picioare -asemeni mitului oedipian, şi ridicând ochii spre femeie o vede în pofta de jos în sus.
Normal că dimineaţa tinerii par mai tineri şi bătrânii mai bătrâni, primii fiind neodihniţi, încărcaţi încă de lumina lunii, în timp ce geriatricii se rostogolesc spre toaletă căutând periuţa de dinţi. De aceea dimineaţa este o exagerare a zilei, arătând o zi infinită, la fel ca femeia descoperită de bărbat.
Încă îmi iau prânzul, profit încă de ocazia unui soare ce abia a trecut meridianul spre apus, ştiu unde va apune, mi-a risipit exagerările şi am primit în schimb frustrările.
De ce exagerăm în a iubi femeile?
Pentru că atunci când o vedem pentru prima oară, când ceva se joacă în pantalonii noştrii, îi vedem numai ochii, dacă o privim din profil, îi vedem doar ochiul. Ochi pe care noi bărbaţii îl mirosim; întocmai ca în desenul pe care un copil de clasa a III-a l-a făcut, urmând linia şi imitând cele văzute la televizor în desenele animate romantice, fiul meu.
Dacă o priviţi pe ea, veţi şti atunci de ce exagerăm în a iubi femeile, pentru că ele nu au nas şi nici gură atunci când dansăm pentru prima oară, mult mai târziu vom accepta că femeile au nasul deosebit de fin şi o gură destul de mare, dar toate acestea vor trece, la fel cum a trecut şi micul dejun.
“Să nu te izolezi de lume. Nu-ţi ratezi viaţa când o pui in lumină. Tot efortul meu, în toate situaţiile, nenorocirile, deziluziile, se îndreaptă spre reluarea contactelor. Până şi în tristeţea asta din mine, câtă dorinţă de iubire şi câtă beţie chiar şi-atunci când nu văd decât o colină în aerul serii. ... Esenţialul: să nu te pierzi şi să nu pierzi ceea ce, din tine, doarme în lume.” Albert Camus, Caiete
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Chiar exageraţi?!
RăspundețiȘtergereEu scriu că da!
RăspundețiȘtergereAha! E doar la nivel declarativ.
RăspundețiȘtergere:))
M-am liniştit. Eram pe cale să pornesc în lumea mare numai şi numai ca s-o întâlnesc pe cea exagerat de iubită. Ar fi fost pentru mine mai ceva decât a 8-a minune a lumii!
eu am scris că exagerăm în a iubi... :)
RăspundețiȘtergereMda. Într-un fel ai dreptate. Şi pe mine m-au iubit exagerat unii. Dar niciodată cel pe care l-am iubit eu.
RăspundețiȘtergereMai ciudat e că m-am împăcat demult cu ideea. Şi am supravieţuit.
A fost a modă aprofundarea, apoi adaptarea; trăim evul unei noi revoluţii umane: supravieţuirea, ai dreptate!
RăspundețiȘtergereSeamănă a regres, nu ţi se pare?
RăspundețiȘtergereNe întoarcem la preistorie.
si eu in urma unei trairi,ajunsesem la cloncluzia ca miroase de departe...
RăspundețiȘtergerechiar daca nu stiam prea bine ce inseamna,observam si efectul asupra multora.
da, de multe ori e exagerat...si pare ca nu are nici o logica in calea iubirii.
Blue Freedom
RăspundețiȘtergerePersonajul principal feminin al lui Truman Capote, din "Mic dejun la Tiffany" se numeşte Holy Golightly, este o supravieţuitoare tipică. Copiez de pe pagina de introducere:
"...este povestea unui scriitor care îşi aminteşte că a cunoscut-o în urmă cu cincisprezece ani, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, pe Holy Goligthly. În scurt timp, scriitorul şi fata aceasta ciudată, pe a cărei carte de vizită era scris "călătoare", deveniseră prieteni apropiaţi. După cincisprezece ani, o cunoştinţă comună îi arată scriitorului nişte fotografii cu un sălbatic ţinând în mâini o figurină din lemn care semăna foarte bine cu Holy."
Asta îmi mai aminteşte şi de Scarlet O'Hara, cu: "La asta am să mă gândesc mâine. Şi mâine este o zi!"
Noi românii, încă nu le-am ştiut pe toate! :)
Toteu
RăspundețiȘtergereSigur că dacă ne-am depărta puţin şi n-am distrage atenţia nimănui, am vedea totul altfel, dar cine are curajul dintre femei, de a fi "călătoare", ca totul să nu fie exagerat?!
Ar trebui să citesc cartea sau să văd filmul.De fapt, pe amândouă şi apoi să comentez.
RăspundețiȘtergereAdevărat, deşi, dacă te gândeşti la minunăţiile descoperite despre strămoşii noştri, e chiar de mirare că nu le ştim pe toate.
citindu-ti comentariul...m-a luat ameteala...
RăspundețiȘtergeretu chiar sti ce vrei...
mi-a placut teribil asta "...mult mai târziu vom accepta că femeile au nasul deosebit de fin şi o gură destul de mare, dar toate acestea vor trece, la fel cum a trecut şi micul dejun...." :)
RăspundețiȘtergerema gandesc ca intrebarea corecta ar fi "de ce exageram in a dori femeile?" :)
Toteu
RăspundețiȘtergeresă spunem că ceea ce ştiu este de bine, sigur că în privinţa răului, femeile nu pot fi înşelate!
Pandhora
RăspundețiȘtergerePostarea asta ar fi trebuit să aibă o dedicaţie, dacă era în mod special pentru tine? m-aş fi temut de confuzia pe care textul meu, ca de aproape de fiecare dată, naşte confuzii. Oricum am scris pentru că ţi-am promis, postarea ta a dat naştere acestui interludiu
http://pandhoraa.blogspot.com/2011/09/mircea-cartarescu-posedai-tot-felul-de.html
Am imitat expres titlul cărţii d-lui Cărtărescu, n-am citit-o, o voi citi!
În felul meu încerc să nu imit pe nimeni, în schimb imit lumea întreagă!
:)
Blue Freedom
RăspundețiȘtergereCartea este mai bună ca filmul, în schimb filmul are avantajul actriţei; Audrey Hepburn joacă un rol mare, un rol pe care îl joacă excepţional!
nu imiti pe nimeni...constati probabil ca si tu gandesti lucruri care au mai fost gandite doar ca le spui altfel :)
RăspundețiȘtergereimi pare bine ca ti-ai tinut cuvantul...felul in care vezi,simti si teoretizezi tu femeia te individualizeaza oricum :)
nu vad la ce confuzii ai fi dat nastere :))
sper ca iti vei mai aminti din cand in cand de "Mesagerul Timpului"....
Nu e bine!:) Te poţi alege cu un mic ulcer, dacă şi mănânci, şi scrii, scuză-mi dojana.:)
RăspundețiȘtergereHai, nu fi rău, unele merită exagerarea. Aşa cum şi unii bărbaţi merită să exagerăm cu ei( într-un fel sau altul, hihihi!)
Ooo! Eva ce nume descântat,
RăspundețiȘtergereDe toţi exagerat!
:) Asta pentru că m-ai dojenit.
Am privit exagerarea ca un surplus, ceea ce pentru mulţi înseamnă mult, dar pentru multe nu înseamnă destul!
:)
Scorchfield:
RăspundețiȘtergerenu cumva in exagerarea asta e vorba de indragostire - partea de la inceput, initierea, cand exagerearea, deformarea este... evidenta? :) (si e valabila si in cazul barbatilor)
Sigur că este valabil şi cum scrii tu, dar ele -femeile, nu trebuie să ştie! :)
RăspundețiȘtergereok, ramane intre noi, atunci... :))
RăspundețiȘtergereeu cred că exagerăm împreună...
RăspundețiȘtergere