Artişti ai călăriei - George Catlin, 1834, Ulei pe pânză. 57,5 x 70,2 cm |
Vestul American
Expoziţie organizată de Amon Carter Museum of Western Art, Fort Worth, Texas
România 1974din album, pag.90 jos
George Catlin. Pictor portretist, miniaturist. Născut în Pennsylvania, în 1796. A studiat dreptul, începînd ulterior să picteze miniaturi la Philadelphia şi New York. În urma unei călătorii în Vest, în anul 1830, el iniţia opera majoră a carierei sale artistice, pictarea unui mare număr de portrete de indieni. Opt ani mai tîrziu, Catlin îşi aducea colecţia de portrete în Europa, unde avea să rămînă timp de 30 de ani, prezentînd publicului atît lucrările sale cît şi grupuri de indieni americani. S-a întors în Statele Unite în 1870, şi a murit doi ani mai tîrziu.
Miniatura de mai sus face parte din Colecţia Naţională de Arte Frumoase,
Smithsonian Institution, Washington, D.C.
din album, pag.16
Asemenea multor triburi, indienii Comanche practicau numeroase jocuri care îi pregăteau pentru încercarea luptei. Catlin, care în vara anului 1834 se afla în satul Marele Comanche, era uimit de priceperea şi dexteritatea dovedită de tinerii războinici în timpul desfăşurării unor scene simulate de luptă pe terenurile din marginea satului. Catlin scria că
"printre figurile de echitaţie executate de ei există una care m-a impresionat mai mult decît oricare spectacol de acest gen pe care l-am urmărit sau pe care m-am aşteptat să-l văd vreodată - o stratagemă de luptă învăţată şi exersată de către tinerii tribului conform căreia călăreţului reuşeşte să se răsucească fulgerător pe una din părţile laterale ale crupei calului, în momentul ajungerii în bătaia tirului ianmic, adăpostindu-se astfel cu succes de armele adversarilor săi, în timp ce continuă să călărească, atîrnat într-o poziţie orizontală pe cealaltă parte a crupei calului..."
Urmărirea - Arthur F. Tait, 1855. Ulei pe pânză. 76,3 x 112,8 cm |
Arthur F. Tait. Pictor. Născut în Anglia, în 1819. A studiat pictura în tinereţe, în timp ce lucra într-un magazin de obiecte de artă. A emigrat în America în 1850, stabilindu-se la New York City. A devenit cunoscut pentru tablourile sale înfăţişînd scene de vînătoare, unele dintre acestea fiind litografiate de către firma Currier & Ives. A murit la New York, în 1905.
din album, pag.91-92
Miniatura de mai sus este la Milwaukee Art Center, Milwaukee, Wisconsin
(Donat de Edward S. Tallmadge)
:)
RăspundețiȘtergereCuvinte, imagini şi...
http://www.youtube.com/watch?v=8ZCx_MlhEOo
(Sunt pe fugă)
imi plac caii...ii respect...nu-mi pasa daca pare deplasat...dar asta simt...
RăspundețiȘtergeredespre amerindieni...un genocid trecut sub tacere...nu doar cunosteau natura...erau parte fireasca din ea...
am avut ocazia sa vad si sa cunosc superficial-e drept-indieni americani...sigur ca sunt departe de stramosii lor...dar...au inca un fel de mandrie dar nu aroganta...si mai au o minunata piele maronie-rosiatica si un par-mai ales barbatii ca despre ei vorbesc...absolut superb cu atat mai mult daca este lung...am eu o slabiciune pentru barbatii cu parul lung...trebuie sa recunosc n-am ce face :))
Blue Freedom
RăspundețiȘtergereFugi. :)
Sari pe cal!
pandhora
RăspundețiȘtergereCaii sunt fiinţe minunate!
Cât despre bărbaţii cu părul lung, hmmm, al meu este scurt de tot! :)