sâmbătă, 17 august 2013

Așteptare

Basmul povestește de camera care avea la rândul ei o ușă -în afară de cea prin care am intrat, dând de cameră. Și așa a putut Barbă Albastră să-și adăpostească toate femeile ucise.
Astăzi vă prezentăm; fereastră-n fereastră, deschidere prin deschidere, aflare exterioară prin reflectare interioară.
Avem o mulțime de unghiuri care fac acest inel de imagine aproape perfect. Umbrele spun totul, și ele vin din ancadramentul ferestrei, apoi mai subtil, dintr-o grindă exterioară, restul zidului pare a nu spune nimic, este atâta tăcere.

Este o așteptare. Peste puțin timp cineva va veni și va închide fereastra, poate fi zeul care a interzis ca lumina să trezească atâta solitudine. Zeilor nu le place asta-singurătatea, omul a creat singur.

Am primit asta (prin e-mail), este necugetătoare:

„In societatile noastre occidentale, individul poate foarte bine sa stea la distanta de grup, vreme de cativa ani, incercand sa galopeze relativ liber. Mai devreme sau mai tarziu insa, haita se desteapta, incepe vanatoarea si sfarseste prin a-l prinde. Apoi, desigur, totul se potoleste; schelete. E amuzant, de pilda, sa constati ca fleandura aia plicticoasa care e Télérama, de fiecare data cand se organizeaza ceva in jurul figurilor lui Van Gogh sau Artaud, ii prezinta pe acestia ca fiind victimele societatii burgheze a timpului lor, ale ingustimii de spirit si obscurantismului ei, ma rog, o intreaga poliloghie pe tema asta, avand in subtext ideea ca acum n-ar mai fi posibil asa ceva.
―Houellebecq”

3 comentarii:

  1. j, dar nu de la julieta18 august 2013 la 22:13

    ai terminat de construit? pe tema ferestrei in fereastra iti amintesc un film sudamerican cum un tip este lasat sa sangereze pina la expiere pentru ca era prea comunicativ si o salvase pe fata vecinului din fata golanilor care-i umblasera prin ....intimitatea construita dupa principiile arhitecturii perfecte. nu-mi aduc aminte numele filmului, dar merita vazut. nu-ti face probleme, problemele cognitive bolile creierului) vor lua locul intii in urmatorii 8 ani. deci, problema este...la mansarda, ferestrele mintii sunt prea intunecate iar lumina patrunde greu si cu...tiriita.

    RăspundețiȘtergere
  2. De fiecare dată nebunii au schimbat lumea și tot de fiecare dată cei care sunt normali și sănătoși n-au sesizat deloc asta.
    „shall I continue in_sin”

    RăspundețiȘtergere
  3. Aici nu este vorba de rolul nebunilor in schimbarea lumii. Noua nu schimbarea ne lipseste, as zice ca este prea multa. In fine, nu te mai obosesc. Fac liniste

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc