joi, 7 martie 2013

Transparența

Athina, Greece

          Diamantul, în transparența sa este foarte valoros. Cu cât impuritățile lipsesc, cu atât valoarea sa crește. Încă de la descoperire diamantul a fost foarte dorit, mai mult ca aurul.
          Operele de artă transparente sunt și ele foarte valoroase, mai ales că sunt rare.
          Marmura translucidă era preferata sculptorilor renascentiști, se putea vedea prin ea la răsăritul soarelui, se putea divaga geometric.
          Astăzi, orice lucru transparent este comun, dar are valoarea sa intrinsecă, nebăgată în seamă.
          Lupta se dă pe celularul transparent, mașina invizibilă sau chiar omul nevăzut.
          Toate se trag de la același element chimic care ne dă viață, carbonul. Sticla a fost doar ocolirea, siliciul elementul ajutător. Cel mai impresionant lucru este întoarcerea în sine, răsucirea în interior, vederea inversă. Îmi închipui oameni transparenți diamantați, în care legăturile de carbon din lanțurile carboxilice să aibă starea cristalină simetrică. Oameni de diamant mâncând diamante, ultima verigă a vieții organice bazată pe carbon. Putreziciunea fiind exclusă, devenim nemuritori, reci ca sticla.

5 comentarii:

  1. mesmeea cuttita7 martie 2013 la 22:31

    in Dubai, la moll, era expus cel mai mare diamant galben din lume (de Revelion), asa am citit - lumea mergea sa-l vada ca pe un urs dansand pe jar!

    (just for a diamond story)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dorința este mare, cred că imaginea unui ou de rață, galben și transparent, spune totul. Problema-i alta, oare câți înțeleg ceva din asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. da, forme perfecte. unii zic ca formele perfecte se asociaza cu sanatatea si afectele pozitive. mi s-a povestit (n-am verificat) ca unele experiente au aratat ca moleculele de apa dintr-un pahar iau forme ciudate in functie de gindurile oamenilor din incapere. asta m-a dus cu gindul la pasiunea omenirii pentru formele perfecte. implicit, gindul bun ar fi perfect iar omenirea a fost creata prin ginduri pozitive. etc, etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Drumul spre mineral e considerat îndeobşte o regresie, când ar trebui să fie înţeles ca o formă de elevaţie. Mineralul perfect - formă supremă de existenţă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Orbirea diamantului de datorează luminii. De aceea, cristalul care trăia opac în întuneric devine acum transparent în lumină, rece, fără suflet, mort.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc