marți, 5 aprilie 2011

Piranesi în 3D


Piranesi desenează un ciclu 16 gravuri în ceea ce numeşte Fantastica Închisoare, Fondazione Giorgio Cini şi Factum Arte au realizat o suprapunere a acestor gravuri în 3 dimensiuni în august 2010.

Pentru a înţelege lucrarea lui Giovanni Batista Piranesi, trebuie să amintim că acestea au fost realizate în jurul anului 1750 sub influenţa vizitării monumentelor romane din fostul Forum roman din Roma, a Vaticanului, vilei Hadriana de la Tivoli etc.

Închisoarea închipuită de Piranesi reprezintă un imens labirint, în care lipseşte doar Minotaurul şi tinerii atenieni conduşi de Teseu, în rest detaliile abundă, structuri de lemn cu frânghie, din piatră, din metal, scripeţi şi console, toate acestea într-o viziune arhitecturală demnă de Dedal, Arhimede şi Vitruvius, precursori în fapt ai lui Piranesi.

Aveţi răbdare şi priviţi munca celor de acum, filmul, care ne conduce mai grav pe muzică de Bach, într-o viziune demnă de invidiat în ceea ce priveşte arhitectura. În film este o lumină ce vine de sus, solară, ce te împinge să priveşti apariţia inedită a soarelui; acesta nu apare niciodată. Un fum în schimb umblă prin încăperile catacombice, este planşa a VI-a şi el provine de la un incendiu aflat la un nivel superior. Totul ca-ntr-un vis de coşmar, în care oamenii apar bidimensionali, lipsiţi în felul acesta de suflet.


Piranesi: Carceri d'invenzione from factum-arte on Vimeo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc