vineri, 30 noiembrie 2012

Raymond Chandler -arta de-a scrie ceva

prima sa povestire - 1933

≪ A aruncat o privire fugară la fata din fața lui; apoi s-a uitat în jur, peste mesele goale, spre ringul în formă de inimă, unde dansatorii dădeau târcoale sub luminile colorate.
[...]
A rămas tăcut. Bărbatul de la volan și-a scos pălăria și s-a scărpinat în claia de păr cenușiu. Un șir sacadat de claxoane s-a auzit dinspre bulevardul aflat în apropiere. La capătul străzii se zăreau farurile mașinilor. După un timp, două automobile au luat curba și au împrăștiat raze pe sub palmieri. O umbră mare s-a legănat pe stradă și a alunecat în fața mașinii lor (era umbra casei unde doreau să ajungă, nota mea).
Luminile s-au stins.
[...]
Avea o gură mare, bine conturată și o expresie amabilă.
[...]
 - Ești un păduche, Jim. Mereu ai fost un păduche.
A spus-o mai degrabă cu îndoială în suflet decât cu ranchiună.
[...]
 Cadillacul mare și negru al lui Landrey mergea tăcut de-a lungul pantei spre Montrose. Luminile luceau slab în stânga, în vale. Vremea era rece și calmă, iar stelele strălucitoare. Landrey s-a uitat în spate și a pus un braț pe spătarul scaunului, un braț lung și negru, care se termina cu o mănușă albă.
[...]
- Nu vorbi. Doar gândește, i-a șoptit Mallory. Ești corupt.
[...]
Un gard alb cu uluci s-a zărit pentru o clipă, înainte ca farurile să se stingă.
[...]
Zâmbetul deșiratului a dispărut. S-a ghemuit într-o parte și în mâna lui a apărut o armă. Camera s-a umplut de țipete. Un strigăt puternic. Apoi încă unul.
Deșiratul a alunecat, apoi a căzut. S-a lungit  pe covor, într-o poziție oarecum leneșă. Zăcea țeapăn, cu un ochi pe jumătate deschis îndreptat parcă spre Macdonald. Femeia slabă a deschis larg gura, dar nu a reușit să scoată niciun sunet.
[...]
Cînd a ridicat-o, ea s-a oprit din sforăit, dar nu s-a trezit.
[...]
Costello a făcut o mișcare nerăbdătoare. ≫
[...]


Shall I continue?

Raymond Chandler, Povestiri polițiste 1-Voi aștepta,  
Șantajiștii nu trag, ed.Nemira.
pag.7, pag.19,pag.21,pag.26,pag.29, pag.31,pag.35, pag.37, pag.38, pag.41.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc