joi, 22 mai 2014

Nike - Victoria

Nike -Zeița Victoriei de la Olympia, Grecia
M-am întrebat deseori dacă există o colaborare în felul cum vedem și în felul cum judecăm, cel puțin mai târziu? Nu există.

Acum, repede cum scriu; zeița Nike -care are un templu superb pe Akropolis, aici la Olympia mi se pare că arată foarte bine. Arată asemenea visul care vine peste tine acoperindu-te cu mantia învingătorului; și mai vine repede ceva.


Diversitatea la grecii antici era o nuanță de stil. Când s-au plictisit de linia dreaptă au inventat tholos-ul -rotonda. Arcada au inventat-o romanii, discuția este simplă; grecii vedeau orizontalul, romanii, verticalul.

Ceea ce m-a entuziasmat, a fost că cercul l-au făcut triunghi și astfel, la Olympia avem (unica -cred eu) coloană a cărei secțiune este un triunghi. În vârful ei, simbolul -cu aripi, Nike.
Nike are aripi, deci zboară repede, împarte repede victorii. Mulți generali au fost astăzi învingători, mâine învinși.

Totuși, fără acest liber arbitru, Nike la Olympia este atât de atrăgătoare -piciorul stâng în față, sânii perfecți, brațele ce descoperă tot pieptul. Așa este victoria, atât de mincinoasă în momentul când o aflăm, când o vedem? Căci cei ce repurtează bătălii nu mai sunt adolescenți ca Alexandru -unicul, sunt bărbați (mai nou femei) trecuți de vârsta a doua la care victoria politică (economică, sau chiar profesională) dau satisfacția unui orgasm. De aceea victoria este privită în viitor, în cele mai mari satisfacții pe care le poți avea de pe urma ei. Despre învinși nimic. Vae victis !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc