vineri, 14 martie 2014

Complotul sau conjurația apostolică

 
Biserica Sfinții Apostoli, Agora, Athina, Grecia

Când Petru a prins în plasă peștele de aur, dorința i-a fost îndeplinită. Iar Petru a purtat semnul acesta tot timpul. În schimb, de unul singur, Petru nu putea face prea multe. Ajutat de Pavel a încercat fără succes să găsească adepți ai noii sale viziuni, cea a peștelui. Când în sfârșit au dat de Ioan, cu banii acestuia și-au permis călătorii, haine și hrană. Au reușit să găsească și mielul, pentru că în această promisiune a peștelui, animalul sfânt iudaic trebuia foarte bine reprezentat și scos în față.

Trebuia găsit și mielul negru, care față de cel alb, în opoziție, trebuia să nască tragismul pe care orice om trebuia să-l poarte. Astfel Iuda l-a trădat pe Hristos și dorința apostolilor a fost îndeplinită, mai departe trebuia doar dus mesajul. La Alexandria, toată școala neoplatonică a primit acest mesaj ca fiind noua ordine divină ascunsă în cărțile sfinte ale lui Platon.

Nimeni n-a trădat misterul peștelui de aur. Acronimul acestuia a crescut confuzia. La fel cum numărul lui Pitagora mai tresare astăzi în conștiința matematicienilor și a filosofilor, conjurația apostolică a reușit să se strecoare în umbra unei înalte cruci ridicate pe colina joasă a Golgotei. Atârnat, bătut în cuie, unul dintre prorocii iudei a fost ales ca fiind reprezentantul acestei noi ordini.
Anul nașterii a fost bine ales, odată cu instalarea noului calendar iulian și integrarea zilei în sărbătorile zoroastre a Noului An ce urmează.

Ce ar mai fi de scris? Că unii mai caută și azi peștele de aur!?

5 comentarii:

  1. Tragicul este acel punct de vedere uman, fireşte, şi aşa de îndepărtat de natura unor lucruri, dacă nu a tuturor acestora.
    Tragicul ăsta îl mai diluăm noi, aşa.
    Asta pentru că mam agăţat de cuvântul ăsta pomenit de tine.
    Sacrul exclude tragicul.

    RăspundețiȘtergere
  2. ?
    „Sacrul exclude tragicul.”
    ?
    Eu știam invers.
    Am să scriu despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. "m-am", acum am văzut că mi-a scăpat cratima printre degete; scuze.
    O să citesc ce'ai scris despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Camelia
    Sunt dispus la greșeli gramaticale, hai să-ți scriu una mare și originală:
    tempus vois
    :)
    timpul vrea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Îi recunoaştem autenticitatea "greşelii"tale, doar că mie, nu ştiu cum, mi-a scăpat tasta, că atfel nu'mi explic,între mine şi greşeli de gramatică nefiind întâmplări.
    Când am văzut, m-a luat cu leşin.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc