vineri, 26 iulie 2013

Thorr - perioada romantică

pentru Nechayev
Thorr Zeul scandinav al războiului, al tunetelor și fulgerelor, al izbucnirii primăverii și protectorul jurămintelor și tratatelor. Este un zeu vinovat, întrucît a ucis, la mînie, pe unul din constructorii veniți din Yotunheim, călcînd un legămînt al zeilor față de cei chemați să le clădească palatul principal și astfel devenind un dublu culpabil.

Yotunheim Lumea Giganților în mitologia scandinavă aflată dincolo de oceanul mondial și despărțită de lumea zeilor Asgardhr prin râul Ilfing, ale cărui ape nu îngheață niciodată.

Era considerat distrugătorul uriașilor. Locuia într-o casă fără acoperiș, dar cu 500 de camere și 10 mansarde (Bilskirnir); era reprezentat ca un bărbat foarte voinic, cu o imensă barbă arămie (trăznetele), cu ochi de văpăi și cu o coroană de stele; călătorea într-un car din care țîșneau flăcări (în acest caz zeul numindu-se Akkathorr - Vizitiul carului de foc), tras de două capre: Tanugnjost (Cea cu dinții scrîșnind) și Taungrisnnir (Cea cu dinții scînteind).

Thorr avea și o armă imbatabilă: ciocanul Mjölnir simbolizînd trăznetul concentrat care nu-și greșea ținta, dar pe care chiar zeul îl mînuia numai cu mîna într-o mănușă de fier.

Mjölnir ciocanul miraculos al zeului scandinav Thorr, lovind cu iuțeală fulgerătoare (interpretabil și ca alegorie a trăsnetului), fiind irezistibil și, după ce era aruncat într-o țintă, întorcîndu-se în mîna zeului ca un soi de bumerang.
Mjölnir izbește sfărîmînd; confecționat din fier (de piticul metalurgist Sindri) e un simbol al raportului dintre elemente. Lansat de zeu, ciocanul se autodirijează către țintă, lovind-o fără greș, indiferent de calitatea de țintaș a aruncătorului; are și alte virtuți: e inalterabil, iar în dorința lui Thorr se poate miniaturiza, încît zeul și-l ascunde discret în palmă; de asemenea, ciocanul este plurifuncțional: pe  lîngă fulgerul pe care-l degajează, cu el este aprins rugul sacru Baldr, și tot cu el Thorr își regenerează cei doi țapi de ham, după ce fuseseră mîncați; un detaliu ciudat: Thorr nu apucă niciodată ciocanul fără să-și bage mîna într-o mănușă izolatoare.≫


Victor Kernbach, Dicționar de mitologie generală, ed. Albatros, 1982, pag. 692 

Ori această repetare implică un voyeurism din partea observatorului și calificam așa nu prin incertitudinea prezentă ci prin asemănarea ireductibilă.
Thorr își dărâmă acoperișul armat al casei sale cu ciocanul Mjölnir -nici n-ar fi putut altfel, astfel zeul se va încununa cu stele noaptea. Acoperișul său poartă pecetea timpului prin mușchii verzi ce-l mascau, acum dezvelit devine acel corpus christi al protecției, al inevitabilului. Thorr poartă mănuși și trupul său este tânăr, pe cap nu poartă o șapcă, este o cască personală de culoarea mănușilor ce-l protejează puternic de razele UV ale soarelui. Thorr este desculț pentru că Loki i-a furat bocancii izolatori, el riscă și desculț, aici Thorr bate și învinge.

3 comentarii:

  1. inaltimea cerului si acoperisul norilor26 iulie 2013 la 21:51

    apropos nu-mi faci si mie cunostinta cu persoana careia i-ai dedicat aceasta postare?

    scuze pentru multele greseli de ortografie si nu numai dar mi-e lene sa corectez, mai ales cind scriu de pe tableta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot cunoaște deodată viteza (impulsul) și poziția celor ce mă citesc, mai ales a acelora cu care am legat largi prietenii virtuale.
    Nu pot deveni peste noapte un site de căutări și împreunări.

    RăspundețiȘtergere
  3. inaltimea cerului si acoperisul norilor26 iulie 2013 la 22:14

    pai am rabdare. merge si pe zi, si mie mi se pare mai greu peste noapte.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc