sâmbătă, 25 mai 2013

Papa Francisc: Ateii pot fi buni, daca fac fapte bune


Vaticanul face precizări: Sa fie clar, ateii pot fi buni, dar tot în iad ajung. 


După prima exorcizare (ca înalt pontif al sfântului scaun), papa Francisc, caută o înțelegere cu diavolul. Ori se pare că războiul rece între bine și rău caută să ia o altă turnură - o altă criză. De la celălalt război rece, cel politic și doctrinar între cele două mari puteri militare ale lumii actuale, ne-am fi așteptat la sfârșitul lumii, dar odată dezghețat, a început ploaia de primăvară în jurul Europei, în Nordul Africii, în Asia Mică, în statele caucaziene și cele din Orient.

Lumea apropiată nouă a fost cuprinsă de războaie, mai apropiată mie chiar, căci de unde stau eu, în sudul Timișorii am auzit frecvent cum avioanele F-16 întorceau la Jimbolia pe 15 aprilie 1999 și 18 aprilie 1999 reluând atacul asupra Combinatului Chimic de la Pančevo.

Ori această consecvență a înțelepciunii pe care o afișează biserica (fie ea catolică sau oricare alta), mă duce cu gândul la frica pe care omul o are înainte de moarte și cere repede să fie izbăvit de păcate (spovedit). 

„Doamne,… duhul (adică starea sufletească) trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deșert nu mi-l da mie!” (Arhim. Serafim Alexiev)

9 comentarii:

  1. Apropo de mistica și teoria conspirației de mai devreme, un stat unic (Noua Ordine Mondială) are nevoie de o biserică unică. Încă n-am ajuns acolo, de-abia suntem o Comunitate Europeană, sigur că crizele ne fac să fim din ce în ce mai uniți, iată cum toate se leagă sau poate aduce cineva obiecții? :) Unele texte însă (ca de exemplu acesta) îți dau fiori pe șira spinării.

    Revenind, vederile preoților par într-adevăr să se extindă binevoitor în ultima vreme. Și asta în condițiile în care, dacă nu mă înșel, ultimul papă era conservator.

    Mulți blogări a dat Timișoara națiunii. Unii chiar aflați la extreme, aici o avem pe cea pozitivă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Biserica_ca instituție va dispărea, încetul cu încetul, bisericile vor deveni asemeni templelor antice.
    Noua biserică nu va mai exista.
    Omul se va reîntoarce la înțelepciunea primitivă a ceea ce se cunoaște și a ceea ce se cunoaște mai târziu; totul poate fi cunoscut, este doar o chestiune de timp, de câteva milenii de acum înainte cel puțin. Și dacă nu mai existăm până atunci, nu-i bai, vor fi alții, alte ființe, alte forme de viață.
    Să fim universali, ce naiba! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord că biserica va dispărea, ba cred că nu vor trebui milenii pentru asta. Structurile ei sunt din ce în ce mai slabe. Asta e valabil nu doar pentru creștinism, budismul spre exemplu era un spațiu oarecum inaccesibil, acum vedete de la Hollywood îl dezvirginează. Aparent mai popular, el se degradează tot mai mult.

    Noua Biserică așa cum o vor unii, și aici sunt din nou de acord, nu va mai exista.

    Dar nu cred, probabil spre deosebire de tine, că omul viitorului va fi ateu. După cum nici cel al trecutului nu a fost. Și nu subscriu la teoria că milioane de combinații aleatoare ale unor părți de materie au dat naștere vieții, conștiinței, sentimentelor. De altfel, ar fi prea sumbru așa, iar omul tânjește după un sens. Chiar dacă el nu este exprimat de actualul sistem religios.

    Deși, credința pe care o văd eu în viitor seamănă destul de mult cu înțelepciunea primitivă pe care o descrii.

    RăspundețiȘtergere
  4. În iad, că focu'i purificator, dacă puri n'au fost cei cu porniri rele, neieşiţii din stihia lor, când erau aparţinătorii vieţii; au parte de purificator după, în viaţa veşnică şi sacră.
    Glumeam.
    Românul e un neam religios.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lotus
    atâtea minuni în lume sunt că pentru fiecare există o salvare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Camelia
    îmi știu locul de după :)
    sunt român, dar mai puțin religios, asta mă trimite direct în iad.

    RăspundețiȘtergere
  7. Scorchfield, legat de credinţă, omul, dacă e să îl părăsească pe Dumnezeu, o va face numai atunci când altceva va avea în locul lui.
    Până atunci, pentru mulţi, cea mai tare pârghie pe care o au este el, pentru mulţi religia e ca o adăpost pe timp de furtună.

    RăspundețiȘtergere
  8. mesmeea cuttita27 mai 2013 la 22:20

    dl. Scorchfield, cum ar trebui sa fie urmatorul papa dupa papa Francisc?!

    RăspundețiȘtergere
  9. Doamnă M,
    Mă gândesc că ar trebui să potrivească preșul de la intrare, astfel pentru cei plini de glod, preșul să-i facă să alunece, să-și rupă picioarele, astfel ca în biserică să nu mai intre oricine.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc