miercuri, 19 decembrie 2012

Printre coloanele de la Sunio

Coloanele cu 16 caneluri de la Sunio + Krater reprezentând omorârea Minotaurului de către Theseus
Pentru că vântul bate atât de tare în anotimpul rece, coloanele Templului lui Poseidon de la Sunio au numai 16 caneluri -acele dungi adânci săpate vertical, norma sau principiul antic grec fiind de 20 sau chiar peste. La bază coloana are foarte aproape de un metru diametru, iar în cel mai înalt punct are 0,79 metri, înălțimea fiind de 6,12 metri. Toate acestea calculate pentru a acoperi un perimetru de 31,15 cu 13,18 în 13 cu 6 coloane. Marmura cea mai pură -fără oxizi de fier, a fost adusă de la cariera Agrileza, la numai 4 km distanță spre Lavrio. Marmura Parthenon-ului de pe Akropolis este pentelică (din munții Pentelikon -din nord-est-ul Athinei), și este gălbuie datorită oxidului galben de fier (care se folosește în continuare la vopselele murale). Avem FeO -galben, de fapt este un hidrat ce în funcție de apa ce o conține dă și nuanța FeO(OH)*xH2O, apoi cel roșu - Fe2O3 și așa cum aflat cercetând acestea și cel negru FeO*Fe2O3.

Marmura Templului lui Poseidon este pură, un alb clar, de aceea în apusul de soare, câteva minute, la un anumit unghi, ea se transformă în culoare roz, apoi virează înapoi în alb. Cerul înnoptat dând o paloare fantomatică.

Fiind punctul cel mai sudic al Athinei, templul construit aici a ținut loc de orientare maritimă, de pe aceste înălțimi se pot vedea ușor cum vin vasele din Egeea. Căci uneori a privi în depărtare, în viitor, poate însemna o tragedie și nu o binecuvântare. Marea Egee.

              „Isles of Greece”
1821, Don Juan, Canto III, LXXXVI, 16

Place me on Sunium's marbled sleep,
Where nothing, save the waves and I,
May hear our mutual murmurs sweep;
There, swan-like, let me sing and die.

Lord Byron

Lăsați-mă pe marmura de la Sunio să dorm,
Unde nimeni n-o poate salva de valuri, căci eu,
Aud murmurul nostru apropiat de țărm.
Acolo unde eu și asemeni mie, lebăda cântă și moare greu.
[traducere personală]

Semnătura lui Byron de la Templul lui Poseidon de la Sunio

Am consultat:
Georgios Terlakis, Sunio -Laurio & Thorikos, Toubi's, Athina, 2004, pag.42, citatul din Byron pag. 50.
http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/monograph5/additive-238-m5.pdf

2 comentarii:

mesajele anonime nu se citesc