sâmbătă, 14 iulie 2012

The 'melancholy Roman'

Delphi Museum, Greece.
Există o categorie a artei, o calitate ? ( dintre celelalte, definite de Aristotel ca fiind „ceea ce face ca lucrurile să fie socotite de un anumit fel”[definiția calității] ) * :


≪Un al patrulea soi de calități îl reprezintă figura și forma existente în fiecare lucru, iar în prelungirea lor, rectitudinea, curbura și orice de aceeași natură. Căci potrivit cu fiecare dintre acestea, un lucru e socotit a fi de un anumit fel: într-adevăr, prin faptul că e triunghiular ori dreptunghiular capătă el o calificare, ca și prin faptul de a fi drept sau curb. De asemenea, potrivit cu forma, fiecare lucru este socotit de un anumit fel.≫


Ori acest cap, reprezintă o culme a artei clasice. Trăsăturile morale se pot citi cu ușurință, undeva în creierul nostru se activează acea judecată a primei vederi, ceea ce te face să nu-ți dezlipești privirea, și să pipăi cu ochii toate formele ce se ivesc din această imagine sculpturală. Numai Da Vinci a mai reușit ceva asemănător cu Mona Lisa și de atunci soiul acesta de reflectare a fost abandonat în favoarea unei optici a coloristicii, a unei induceri în eroare a privitorului. Aici totul este clar, proporțiile naturale, nimic nu iese în evidență și totuși totul -în unitarul său, te face să-l privești cu atenție, o suferință ascunsă apare fără nici o surpriză.

* Aristotel, Categorii-Despre interpretare, Humanitas, 2005, pag.30 și 33

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc