luni, 16 iulie 2012

Ce este o grindă? de Mario Salvadori

part of Erechteion, Akropolis, Athina
≪ În unele elemente structurale se dezvoltă concomitent întindere și compresiune. Cel mai important dintre aceste elemente este grinda. Într-o clădire, o grindă este elementul de structură orizontal care leagă capetele a doi stîlpi. Dacă reunim un grup de stîlpi verticali și îi legăm cu grinzi orizontale, obținem cadrul unei clădiri: pare ca o pădure.

Pe grinzile orizontale care sînt rezemate pe stîlpi se „descarcă”, la rîndul lor, greutățile planșeelor, iar planșeele „preiau” încărcarea cu oameni și a întregului mobilier de pe ele. 
[...]
Într-o clădire formată din cadre, grinzile sînt supuse la încovoiere datorită încărcăturilor de pe planșee, iar stîlpii sînt comprimați de grinzi. Întregul cadru lucrează unitar deoarece încărcăturile construcției produc compresiune în stîlpi și încovoiere (care este o combinație de compresiune și întindere) în grinzi.≫

Mario Salvadori, Construcții - Lupta împotriva gravitației, ed. Albatros, 1983, pag.26 și 29.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mario_Salvador
coperta din spate a cărții (1983)
 
Mario G. Salvadori s-a născut la Roma și este doctor în construcții și matematică al Universității din Roma. Este membru al facultăților de construcții și de arhitectură de la Universitatea Columbia din New York și a fost profesor de arhitectură la Universitatea Princeton între anii 1954 și 1959. În același timp, dr. Salvadori a participat la proiectarea unor construcții importante în toată lumea.
După ce a lucrat în domeniul matematicilor aplicate și al calculatoarelor timp de peste 25 de ani, profesorul Salvadori s-a dedicat domeniului arhitecturii structurilor, publicînd trei cărți și peste o sută de articole pe această temă. În ultimii ani a elaborat o nouă metodă de predare a  acestui subiect, care nu necesită cunoștințe de matematici și care folosește modele simple și chiar corpul uman pentru a explica principiile de bază.
Cărțile lui Mario G. Salvadori au fost traduse în zece limbi, printre care franceza, chineza, portugheza, rusa, japoneza și, prin prezenta lucrare, în română.
Cartea de față a fost distinsă cu premiul „Cartea științifică pentru copii” al Academiei de științe din New York.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc