joi, 26 iulie 2012

Cei destupați și cei astupați

cei destupați

Nu am probat niciodată sentimentul libertății totale, sigur în toată filosofia asta educația își poartă vina ei. Cititul dăunează grav sănătății, ochiului mai ales, celui ce vede. Una din cărțile care m-au îndreptat a fost scrisă de Orwell, se numea simplu: 1984. În anul acela s-a turnat și un film, era ultimul pentru Richard Burton. În acel film apare un deal văzut din camera 101, văzut în închipuirea celui ce încearcă din răsputeri să fie liber; acel deal este verde, deosebit de verde, în coama lui stă un copac, la fel de verde. Sus de tot, în ultimă instanță, un cer albastru cu niște nori asemeni unor dugongi la mâncat de alge albastre stă inert. Atunci actorul John Hurt a făcut cel mai bun rol al său (după părerea mea), un rol al mirării continue.

cei astupați
Am constatat atunci că democrația, la fel ca libertatea, stă tot în educație, dar mai stă și în dorința de a fi destupat, de a lăsa ca norii să treacă prin tine. Poți să fi și astupat, și să ruginești continuu în așteptarea unei finalități totale, care odată ce va trece prin tine, vei avea, cel puțin o clipă, sentimentul destupării totale. Așa am simțit în decembrie 1989 la Timișoara, oraș care se cufunda în minciuna continuă propagată pe toate releele, fie ele radio, fie ele TV ce inundau țara. De la centru se difuza încontinuu ba muzică simfonică, ba patriotică. Încercând să ne destupăm, ne opuneam tuturor. Din vest veștile nu erau ca cele de acasă, contrastul era evident. 
___________________________________________________


Monument închinat soldaților britanici și rezistenței grecești
din timpul celui de-al II-lea Război Mondial
În drumul de la Livadias la Amfissas, pornind de la Athina, înainte de Arachova dai de acest monument superb. Apoi, pe drum un timp scurt, apare Delphi.

8 comentarii:

  1. :)
    Man, democratia este doar o iluzie, ca si libertatea, in sensul semantic al acestora.
    Si DA, totul sta in educatie, cum frumos ne place sa numim aceasta actiune care, in fapt, tot dresaj este, insa unul mai evoluat.
    :)
    Privesc cu compasiune la toti semenii mei de la inceputuri si pana astazi, care-si jertfesc vietile doar pentru ca unii decid in ce fel sa acapareze o bogatie!
    Daca n-am fi oi,poate n-am avea stapani lupi la stana!
    Destupati total vom fi cand ne vom intelege, ca specie, rolul pe aceasta planeta!
    :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Verbul a dresa se referă la animale, verbul se adresează doar oamenilor exact în contextul lipsei de educației a acestora. Un popor needucat este foarte ușor de condus. Mai ales că trăim un ev ce abundă în medii de informare.

    Cât vom ști ce rol are piatra sau copacul de lângă noi pe această planetă, va fi mult mai ușor să ne găsim rolul nostru. Încă mai confundăm apariția norilor cu dorința de ploaie, la umbră se gândesc foarte puțini, la diversitate mai ales. Suntem ceea ce suntem, nimic mai mult, Universul nu se supără din cauza asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    'Neatza, man!
    Asadar, dresajul este pentru oameni needucati, iar educatia este pentru oameni educati!
    :)
    Dap, asa am hotarat noi sapiensii sa existe doua verbe, doua forme de exprimare a aceleiasi actiuni, asta pentru a ne diferentia de animale, doar suntem specie cu shtaif.
    :)
    Ai dreptate! O gloata poate fi manevrata foarte usor daca este needucata in sensul pe care si-l doreste un "educat".

    Suntem ce suntem, dar nu stim ce suntem! :)Dar'mi'te sa ne mai stim si rolul pe aceasta planeta.
    In privinta copacului s-au cam elucidat misterele - de la oxigen, pana la hrana. In privinta pietrelor si aceste mistere au cam fost elucidate, insa in privinta sapiensului inca se mai sapa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Omul este precum pacientul povestit de cineastul iranian Abbas Kiarostami în filmul său Gustul cireșei, prin următoarea poveste:

    Un om se duce la doctor și-i spune:
    - Doctore, mă doare peste tot. Când îmi pun degetul pe cap, mă doare. Când mi-l pun pe burtă, la fel. Când îmi pipă genunchiul, la fel; dacă-mi pipăi glezna, mă doare. Ce să fac? Cum scap de durere?

    Doctorul îl consultă și-i spune:
    -Ești sănătos tun: doar că ți-ai rupt degetul.

    _______________
    Am copiat din
    Jean-Claude Carrière, Cercul mincinoșilor, Humanitas, 2010, pag.332.

    RăspundețiȘtergere
  5. :)
    Cum este, nu ce este si ce rol are...
    Fiecare individ cu tartacutza mai activa isi raspunde siesi si le arata si celorlalti cam cum se vede "omul" din perspectiva lui.
    :)
    Acum... si doctorul era un pic mincinos, nu era "sanatos tun" din moment ce avea omul degetul rupt!
    Si de aici putem intinde plasa catre o multitudine de idei.
    :)

    Multumesc frumos pentru companie. Mi-a facut placere.
    O zi minunata iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  6. De fapt medicul n-a mințit, pacientul avea o problemă cu capul, nici degetul nu era rupt, a fost diagnosticat așa pentru că trebuie ca atenția celui dus să fie deturnată.
    Mai târziu pansat, înfășat, degetul se va vindeca instantaneu; suntem în Orient, aici minunile au loc zilnic, cam o mie pe zi.
    Povestea este ceva mai profundă decât la prima citire.
    Fiecare are o nebunie ce-l poate aștepta undeva, astfel, fără o îngrijire imediată, o poate lua pe ulei iremediabil. Situația se aplică nu numai indivizilor, nu este singulară, sunt mase(mese) întregi de oameni care pot involua astfel: pentru că îi doare ceva!

    Și eu îți mulțumesc de parteneriat!
    Asemenea, de o zi plăcută să ai parte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Drama e că oameni de măsuri diferite sunt băgaţi în aceeaşi turmă şi sunt dresaţi şi manipulaţi de păstori primitivi, dar şireţi, deşi unora li s-ar fi cuvenit educaţia şi o societate cu un orizont înalt.
    Suntem ceea ce gândim.
    Splendidă postare ! Şi e foarte frumos dialogul tău cu Andrei !

    RăspundețiȘtergere
  8. Șerban,
    Am învățat că ura nu naște nimic bun, nici chiar ambiția de răzbunare, nu ascute dorința de progres sau de construcție. După ce și-au terminat răzbunările, cei care le-au căutat, vor începe altele, de ce n-ar fi normal așa dacă în partea cealaltă cel ce a construit o casă, caută să facă alta.
    Cam așa stau lucrurile acum în această mică parte a lumii.

    RăspundețiȘtergere

mesajele anonime nu se citesc