joi, 27 noiembrie 2014

Neterminatul

Muzeul de Arheologie și Istorie Națională, Athina, Grecia
Intrând în muzeu, la primele statui, privind acei kouros - cu origini artistice egiptene, dai de statuia neterminată. Aceasta se află în rândul celorlalte. Nu există o explicație oficială din partea curatorilor, nu cred că ar fi necesară. Neterminatul se află în rândul terminaților. Vine din altă lume, poate marină, acvatică, sau chiar poate cosmică. Ceea ce greu am înțeles, este că locul lui era predestinat.

Naxos, insula ce aparține unei civilizații pre-elenice, la fel ca ai noștri neolitici de la Cucuteni. Pentru ca cercul să se închidă, în aceeași insulă, noua civilizație a uitat să termine o statuie, care arată de fapt că cele dinaintea ei, cele cicladice, care fiind terminate, duc de fapt mai departe un simbol de perfecțiune.

Muzeul de Artă Cicladică -Goulandris, Athina, Grecia
Atunci revenind la Rodin, la Brâncuși -elevul pentru o perioadă a lui Rodin, unde terminăm arta. Lustrul, acel glossy, pe care marmura sau chiar granitul îl au datorită pietrei ponce, nu determină dacă o operă de artă a fost terminată sau nu, nici măcar bronzul turnat și lustruit cu pastă abrazivă nu ne poate obliga, prin anvergura perfectă a reflexiei luminii, că opera a fost terminată.

http://www.treklens.com/gallery/photo83810.htm
Artistul lasă ceva neterminat, ca un avertisment. Dacă nu se vede, cel puțin lasă în testament. Da Vinci a murit știind că Gioconda este neterminată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc