duminică, 9 noiembrie 2014

Cântătoarea Herophile

Stânca aflată pe Calea Sacră, după tezaurul atenienilor, spre Templu lui Apollo de la Delphi

≪Există o stîncă ce se înalță deasupra pămîntului; pe această stîncă delfienii spun că s-a așezat și și-a cîntat prezicerile Herophile, cea care are epitetul de Sibylla. Sibylla cea dinaintea acesteia, am descoperit că era una din femeile din vremuri străvechi și grecii spun că era fiica lui Zeus și a Lamiei, fiica lui Poseidon și că ea a fost cea dintîi  care a redat prezicerile cîntînd și că a fost numită de lybieni Sibylla.

Herophile era mai tînără decît acesta, dar se pare că și aceasta a trăit înaintea războiului de la Troia și că a prezis în oracolele sale că Helena va crește la Sparta, spre nenorocirea Asiei și a Europei și că Ilionul va fi cucerit din pricina ei de către greci.

Delienii își amintesc și de un imn al acestei femei pentru Apollo; în versurile acestea ea se numește pe sine, nu numai Herophile, ci și Artemis și spune că este soția legitimă a lui Apollo, iar alteori se numește soră și fiică a lui Apollo. A făurit aceste versuri în stare de nebunie și fiind inspirată de divinitate. În alte versuri ale prezicerilor spune că se născuse dintr-o mamă nemuritoare, care era una din nimfele Idei și că tatăl ei era nemuritor. Versurile sînt acestea:

„Eu m-am născut pe jumătate dintr-un muritor, pe jumătate dintr-o zeiță, dintr-o nimfă nemuritoare și dintr-un tată ce mănîncă grîu,
dinspre mamă mă trag din Ide, dar patrie mi-e roșcata
Marpessos, cea închinată Marei și rîului Aidoneus.”

(Se mai găseau și acum în Ide troiana, ruinele orașului Marpessos cu aproape șaizeci de locuitori. Tot pămîntul din jurul Marperssos-ului ete roșu și atîta de uscat, încît și rîul Aidoneus se pierde în pămînt, reapare, pătimește apoi la fel, pentru ca în cele din urmă să dispară complet sub pămînt. Mie mi se pare că acest lucru se petrece deoarece muntele Ide are pe aici un pămînt sfărîmicios și poros. Marpessos-ul se află la o depărtare de două sute și patruzeci de stadii de Alexandria Troadei. Cei din Alexandria povestesc că Herophile ajunsese preoteasă a lui Apollo Smintheus și că în legătură cu visul avut de Hecuba a prezis evenimentele pe care le știm. Această Sbylla și-a petrecut cea mai mare parte din viață la Samos, dar a fost și la Claros din ținutul Colofonului, ba chiar și la Delos, și Delfi. Atunci cînd venea la Delfi, se așeza pe stîncă și cînta. zsfîrșitul a surprins-o în Troada, iar mormîntul ei se află în dumbrava lui Smintheus... ≫

Epitetul de Smintheus; acordat lui Apollo, înseamnă „distrugătorul de șoareci”, dăunătorii cerealelor.
(nota 91 - pag.399)

Pausanias, Călătorie în Grecia, ed. Științifică și Enciclopedică, 1982, vol II, Cartea a X-a, pag.286-287.

Stînca se vede în dreapta Căii sacre, înainte de Tezaurul Atenienilor (la stînga coloanele din prim plan, mijloc vertical)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc