miercuri, 23 aprilie 2014

The one - oral sau scris?

Marshall McLuhan :

≪Generalul bur Krueger era analfabet, povestește Roy Campbell. În fiecare zi se așeza sub un arbore mare și împărțea dreptatea. Doi frați s-au înfățișat dinaintea lui, deoarece nu se înțelegeau asupra moștenirii. I-au arătat o hartă a terenului pe care-l primiseră. Krueger i-a zis unuia. „Tu împarți.” Iar celuilalt: „Tu alegi.” Oralul este iute, inclusiv, total, ia în considerare toate aspectele într-o singură clipă.

Dacă ar fi să întrebi orice grup de forță, o corporație sau o agenție publicitară: „Știind că prin apăsarea unui simplu buton din încăperea aceasta ați reuși să realizați pe loc toate țelurile pe care vi le-ați propus, ați apăsa pe butonul respectiv?”, răspunsul ar fi „NU.” Întrebarea nu face decât să transfere operațiile lor din modul scris și analitic în cel oral și simultan. Este diferența dintre dorința pe care o adresezi zânei și voința puritană. Lumea dorinței orale revelează dintr-o dată și calitatea morală a țintei.

Cineva spunea că secolul al XIX-lea a cunoscut trecerea de la dans la curse, de la simetria inclusivă la anarhia liniară.≫

Marshall McLuhan, Texte esențiale, Nemira, 2006, pag.288

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mesajele anonime nu se citesc